Чарлз ІІІ - монархът, който изчака 70 години, за да заеме престола

0
Чарлз Трети ще заеме престола на Обединеното кралство на 73-годишна възраст
Чарлз Трети ще заеме престола на Обединеното кралство на 73-годишна възраст Снимка: Getty Images

Чарлз Трети ще заеме престола на Обединеното кралство на 73-годишна възраст

Със смъртта на кралица Елизабет ІІ, най-дълго управляващия британски монарх, престолът на Обединеното кралство заема нейният първороден син - Чарлз. Той е най-дълго изчакалият престолонаследник - ще заеме този пост на 73-годишна възраст, коментира Ройтерс, цитирана от Инвестор.бг.

Неговата задача няма да е лесна - кралица Елизабет ІІ беше много популярна и обичана, но кралското семейство е раздирано от скандали, включително и от обвинения за расизъм, отправени от снахата на Чарлз - Меган Маркъл. Вторият брак на Чарлз с Камила Паркър - Боулс все още не се приема еднозначно сред британците, макар че тя беше приета от покойната вече кралица. Тя обаче още дълго ще бъде сравнявана с първата съпруга на престолонаследника - принцеса Даяна.

Противниците на Чарлз го смятат за суетен, слаб и зле подготвен за своята роля на суверен. Поддръжниците му обаче смятат, че той просто не е разбран правилно, а в някои области, като опазването на околната среда е изпреварил времето си. Те твърдят, че той е внимателен и загрижен за британците от всички общности и сфери на живота. За своето съществуване от почти 50 години неговата благотворителна организация Prince's Trust е помогнала на повече от един милион безработни и млади хора в неравностойно положение.

Целият живот на престолонаследника на британската империя е подчинен да намери своето място между модернизиращата се монархия и да поддържа традициите, които именно придават привлекателност на институцията.

В семейството му цари напрежение - синовете му, някога много близки, сега почти не си говорят. 40-годишният Уилям, сега самият престолонаследник, води живот, подчинен на традиционния дълг, благотворителност и военна кариера. Неговият по-малък брат се премести в Лос Анджелис и сега е много по-близо до Холивуд, отколкото до Бъкингам, допълва още Ройтерс в своя анализ.

Чарлз Филип Артър Джордж е роден в Бъкингамския дворец на 14 ноември 1948 година. Само няколко години по-късно той вече е престолонаследник, след като майка му става кралица на Великобритания през 1952 година. Първите години от живота на Чарлз ІІІ са различни от тези на неговите предшественици - той учи в частни училища, вместо с лични учители. Време, което днешният крал описва като ад - самотен и тормозен.

Отново в нарушение на традициите бъдещият крал учи в Тринити Колидж археология и антропология, а по-късно се прехвърля и учи история. Като студент получава титлата принц на Уелс, която традиционно се присъжда на престолонаследника. През 1970 година е първият престолонаследник на Великобритания, който получава диплом за висше образование.

Подобно на много кралски особи преди него, той се присъединява към въоръжените сили, първоначално в Кралските военновъздушни сили през 1971 г., а по-късно във флота, издигайки се в йерархията, за да командва миночистача HMS Bronington, преди да прекрати активната си служба през 1976 година.

За много британци Чарлз винаги ще бъде свързван със своята първа покойна съпруга - Даяна, която беше любимката на британците. Той се ожени за нея през 1981 година, а церемонията наблюдаваха 750 млн. души по света.

Но за Чарлз любовта на живота се оказа Камила и това сложи край на брака му през 1996 година. Година по-късно принцеса Даяна загина в автомобилна катастрофа и това стана причина за спад на популярността и на Чарлз и неговата бъдеща съпруга Камила.

През 2005 година Чарлз се ожени за своята голяма любов и въпреки че британците сякаш приеха този втори брак, неговата популярност никога не е била толкова висока, колкото на майка му. Камила от своя страна успя да спечели подкрепата на британците със своя непринуден стил.

Но отношенията на бъдещия крал с медиите никога не са били добри. В последните години таблоидите се насочиха към сина му Хари, а взаимната неприязън си остава и местната преса не пести критики.

Извън публичните изяви Чарлз е най-щастлив в градината на своето имение Хайгроув в Западна Англия, на разходка в полята около шотландските замъци на кралското семейство или на риболов. Запален е по изкуството и обича да рисува акварели и да плете, дори е автор на детска книжка - "Старецът от Лохнагар". Негови приближени споделят, че има особено чувство за хумор и е забавен, но също така го определят и като спирах и взискателен, готов да изиграе "кралско шоу", когато се налага, макар че не държи изобщо на лукса.

Близките му казват, че е мил и трудолюбив, а приятели и врагове признават, че често се грижи за делата си до полунощ, когато се налага. Синът му Уилям разказва, че като дете дори му е било трудно да стигне до бюрото на баща му, за да му пожелае "Лека нощ" от струпаната в кабинета му работа.

През 2010 година Чарлз споделя, че не мисли много за времето, когато ще бъде крал. "За съжаление това е нещо, което идва в резултат от смъртта на майка ви, на вашия родител, което най-малкото не е толкова хубаво. Така че, по-добре е да не мислите много за него", заяви бъдещият крал на Великобритания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    1 of 2
    Чарз III ще е единственият монарх, завързал за трона си Камила, а не кон.:) Прочие , Чарлз I и Чарлз II не са били особено успешни, особено първият.
  • 6
    2
    ...
    много бързо изтриха от паметта си писачите, какъв похотлив съсел е. крал, омъжен (по онова време принц), който души на някаква жена бикините и лъска бастуна докато говори с нея по телефона.
  • 9
    1
    русенец
    Този да не стане най-кратко управлявалия крал на Англия?:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари