Близо половината български фирми започват 2021 година със спад на оборотите

0
Делът им е най-големият от близо година насам
Делът им е най-големият от близо година насам Снимка: Dunavmost

Делът им е най-големият от близо година насам

Приходите на българския бизнес от продажба на стоки и услуги са спаднали за цели 43% през януари спрямо месец по-рано. Делът на фирмите, които отчитат понижение на оборотите на месечна база, пък е най-големият от май насам. Това показват данните на Националния статистически институт относно състоянието на фирмите в условия на извънредна обстановка.

45% от фирмите не отчитат промяна на оборотите, като за сравнение миналия месец делът им бе 46.5%. Увеличение в постъпленията от продажби са наблюдавали само 11%, като месец по-рано – в празничния декември – това бе реалност за 15% от бизнеса.

Най-големи са спадовете в секторите на културата и развлеченията и търговията, хотелиерството и ресторантьорството.

Делът на фирмите, чиито служители работят дистанционно, е най-малък от октомври насам, което е свързано с частичното разхлабване на коронамерките през първия месец на 2021 г. Обемът на бизнеса, който се възползва от правителствените мерки като „60/40“ и грантовите схеми, остава един от най-високите от началото на коронакризата – около 10%.

Близо 7% от фирмите посочват са предприели съкращаване на персонал, като това е най-малкият дял от началото на коронакризата. Малко над 7% пък заявяват, че са наели нов персонал през януари. Основната част от бизнеса – близо 88% очаква да запази размера на екипа си в краткосрочен план, докато 8% прогнозират намаление.

Спрямо декември се наблюдава и лек ръст на компаниите, които очакват да прекратят дейността си – от 1.7% тогава до 2% през януари.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари