Близо 6000 българи наброява диаспората ни в Румъния

1
Утре в Букурещ ще се състои традиционният прием, организиран от посолството на Република България по случай – 3-ти март
Утре в Букурещ ще се състои традиционният прием, организиран от посолството на Република България по случай – 3-ти март Снимка: Областна администрация - Русе / Архив

Утре в Букурещ ще се състои традиционният прием, организиран от посолството на Република България по случай – 3-ти март

Областният управител на Русе Анатоли Станев ще се срещне с представители на българската диаспора в Румъния. Това ще се случи утре, когато той ще участва в превърналия се вече в традиция прием в Букурещ, организиран от посолството на Република България в северната ни съседка по случай – 3-ти март.

Румъния е сред първите страни, с който България установява дипломатически отношения след Освобождението си. Тук нашите революционери са намирали убежище, а българщината е била успешно съхранена“, коментира Станев. Освен, че ще се срещне с част от българската общност, той ще разговаря с посланика на страната ни в Румъния Н. Пр. Радко Влайков, както и с представители на румънската държава относно значими проекти за трансграничното развитие предимно в сферата на културата и инфраструктурата. Очаква се Станев да постави отново акцент върху значението на изграждането на втори мост над река Дунав при Русе.

Станев ще бъде на посещение в румънската столица по покана на посланика ни там Н. Пр. Радко Влайков.

По последни данни румънските граждани с български произход са около 6000. Справка в НСИ сочи, че през 2021-а износът на България към Румъния възлиза на малко над 6,8 милиарда лева, докато през 2020-а е бил около 4,9 милиарда лева. Това представлява увеличение с 38%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари