Близо $160 милиона на Николас Мадуро отлежават в "Инвестбанк"

1
Алекс Сааб е предполагаемият собственик на запорираните в България венецуелски авоари, а той се смята за един от топ олигарсите на Мадуро
Алекс Сааб е предполагаемият собственик на запорираните в България венецуелски авоари, а той се смята за един от топ олигарсите на Мадуро Снимка: Ройтерс

Колумбийският милиардер Алекс Сааб е предполагаемият собственик на запорираните в България венецуелски авоари.

Той беше задържан през юни в Кабо Верде с международен ордер за арест от САЩ. По искане на бившия посланик на Вашингтон в София Ерик Рубин бяха блокирани €141,5 млн. в кореспондентски сметки на адвоката Цветан Цанев.

Те все още са арестувани в банката „гнила ябълка” „Инвестбанк”, разкриват съдебни документи. Oще една група венецуелски парламентаристи са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов с молба средствата да бъдат деблокирани, за да се закупуват храни, научи „Биволъ” в съвместно разследване с избягалия в Колумбия екип венецуелски журналисти от сайта Armando Info.

Транзакция от Adon Trading към “Инвестбанк” АД

От миналата година опозиционното мнозинство на Националната Асамблея на Венецуела разследва ролята на България в изпирането на нефтодолари през “Инвестбанк” АД. Ключова роля имат фирмите Salva Foods 2015 SA, Adon Trading и Group Grand Limited чрез фиктивни доставки на храни. Те са свързани с милиардера Алекс Сааб Моран.

Алекс Сааб е арестуван и чака екстрадиция в САЩ

Колумбийският милиардер от ливански произход Алекс Сааб се смята за един от топ олигарсите на Николас Мадуро и за възможен “ковчежник” на ливанската терористична групировка „Хизбула” в Латинска Америка.

Алекс Сааб в санкционния списък на САЩ

Той бе арестуван от властите на о. Кабо Верде (Португалия) по настояване на САЩ, които го издирват по обвинения за пране на пари от Венецуела. 48-годишният предприемач е задържан с т.нар. “червена бюлетина” на Интерпол, издадена от Министерството на правосъдието на САЩ.

През юни т.г. Алекс Сааб Моран беше задържан по време на технически престой на частния му самолет, в който той пътувал за Иран, като агент на правителството на Мадуро. Там той трябвало да сключи сделки, свързани с получаване на храна и медицински консумативи за борба с коронавируса, твърди венецуелското външно министерство.

Бюлетината на Интерпол за Алекс Сааб

На 4 август същия сайт съобщи, че съдът в Кабо Верде е дал зелена светлина за екстрадицията на Сааб в САЩ, но информацията засега не е потвърдена официално.

Съгласно законодателството на Кабо Верде, защитата на Сааб има право за още две обжалвания на това решение.

Още по темата може да видите ТУК.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари