Избягалите у нас украинци са без възможност да харчат парите си

2
Обменните бюра не приемат украинската валута, а последната котировка е от 23 февруари - денят преди инвазията на Русия
Обменните бюра не приемат украинската валута, а последната котировка е от 23 февруари - денят преди инвазията на Русия Снимка: Кадър от Bulgaria ON AIR

Избягалите от войната у нас са без възможност да харчат парите си.

Обменните бюра не приемат украинската валута, а последната котировка е от 23 февруари - денят преди инвазията на Русия. ЕС ще определи курс за обмяна на украинските гривни на бежанците.

Елена и Наталия бягат от войната в Украйна и пристигат в Горна Оряховица с цял автобус с жени и деца, предава Bulgaria ON AIR. Взимат със себе си дрехи и украински пари. Откриват подслон в хотел, но оцеляването им е невъзможно, защото парите, с които разполагат, нямат стойност. Обикалят банки и бюра за обмяна на валута, но никъде не приемат гривни.

"Взехме дрехи и най-необходимото със себе си. Нямаме никакви пари освен нашата национална валута. Важното е, че ни приютиха. Тепърва ще видим как ще продължим напред и ще се оправяме. Надяваме се, войната да свърши скоро и да се върнем обратно по домовете си", каза Елена Трахимец

"Ние дойдохме с гривни и никъде не можем да ги обменим. Това е нашият проблем. Може би в големите градове ще могат да ги обменят", сподели Наталия Сергеевна.

Почти никое обменно бюро не купува украинската валута. На места дори я купуват на спекулативен курс, наполовина по-нисък от официалния.

"В момента има много ниска ликвидност на украинската гривна. Когато търговец или обменно бюро купува украинска гривна, в повечето случаи я продава на търговска банка. В този случаи търговските банки не работят с украински гривни и с руски рубли. Няма търсене за украинска гривна", посочи управителят на верига обменни бюра Макс Баклаян.

Бежанците не могат да плащат със средствата, с които разполагат в кеш не само у нас, а и в други европейски страни.

"В момента няма котировка на украинската гривна никъде по света, не само в България. Няма и механизъм, по който парите са бъдат подменяни. Работи се и на ниво Европейска централна банка да се направи програма за изкупуване", заяви министърът на финансите Асен Василев.

Преди войната 1000 гривни в България се равняват на 70 лева. Днес те са паднали до 22 лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    3
    ...
    Първия коментатор е бая прост. Ужасно затъпял ни е народеца, щом и за олио се бие, а когато го крадат седи мирно. А на бежанките ще кажа: да сте мислили за вашите умирисани гривни, когато варихте борш на бандеровците, окрадохте милиард евро под формата на газ и избивахте деца в Донбас. Сега късно е чадо, мандалото падна.
  • -2
    2
    до 1
    Къде по света банкомат или .POS-терминал е отказал да ти вземе пари от левовата карта? Поне в ЕС навсякъде можеш да плащаш с нея и да теглиш в евро, форинти или каквато е месната валута , своите левове от сметката. А и на Дунавмост от наша страна можеш да платиш с левове. Ако ще тролиш, поне не пиши глупости.
  • 6
    1
    Ха?
    Че къде по света пък приемат нашите левове? Даже с левове не мога да си платя таксата за преминаването на Дунав мост от Гюргево към Русе – плащането е само с RON или €!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари