Бежанци се мръщят на 1000 лева заплата

0
Само 48 бежанци са се регистрирали в Бюрата по труда като търсещи работа към края на август
Само 48 бежанци са се регистрирали в Бюрата по труда като търсещи работа към края на август

Щедри оферти за работа за бежанци стоят без кандидати, въпреки че са обявени от близо половин месец от Държавна агенция за бежанците, пише "Монитор". Най-доброто предложение е на фирма с фотоволтаици в село Орлова могила на 15 км от Добрич. Обявеното място е за земеделски работници на заплата от 1000 лева с включени осигуровки, плюс безплатна квартира, обзаведена, с безплатен транспорт до детско заведение или училище, ако наетите имат деца. Свободното място е от края на август и още не е заето.

Само 48 бежанци са се регистрирали в Бюрата по труда като търсещи работа към края на август, въпреки че към момента има над 10 хиляди бежанци в страната. От сводката на Агенцията по заетостта става ясно че най-търсени за работа са сирийците. Те обаче най-малко се навиват да работят, особено ако заплатата е под средната за страната. Наблюдението бе потвърдено и от собственика на голямата харманлийска фирма за облекло „Димана” Иван Лозанов. Миналата седмица бизнесменът взел на работа двама афганистанци и бил готов да назначава още бежанци. Нито един от търсещите работа обаче не бил сириец. „Предпочитат да си стоят в лагера (в Харманли) и да разчитат на помощи”, допълни Лозанов.

Българските работодатели предлагат основно места в шивашката промишленост и селското стопанство, като най-голямо в тази сфера е търсенето за гледане на животни. Освен тривиални обаче има и доста интересни работни места за бежанците. Сред тях е работата, предложена от тузарски комплекс на Ахелойски залив за музикант и готвачи в ливански ресторант. Работа в кухнята са започнали двама сирийци, а за доброто настроение на гостите свири камерунец.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари