Бежанци-кукери в Перник?

1
Не е колаж, истина е...
Не е колаж, истина е...

Късно снощи в над 50 пернишки села започна зимният обичай "Сурва".

По традиция празникът се отбелязва в нощта на 13 срещу 14 януари на Васильовден по стар стил, като през цялата нощ сурвакари гонят злото около ритуален огън.

По време на обичая, невиждан интерес предизвикаха двама африканци, пребиваващи в дупнишки села, които редом с перничани за втора година бяха пременени в традиционни кукерски костюми, пише No-comment

Междувременно стана ясно, че и чернокожи от племето "Догони" от Мали ще се присъединят към фестивала тази седмица.

Рядкото явление от кукери-бежанци моментално бе популяризирано в социалните мрежи, а снимката, озаглавена "Не е колаж, истина е" събра десетки харесвания и коментари.

Мненията, относно социализацията и интеграцията на пришълците пък варират от крайно възхищение до крайно неодобрение и расизъм.

"Впечатляващо!", "Така се прави, като идеш в чужда държава, ти се съобразяваш с местните обичаи, а не с твоите.", Точно така, съгласен съм, това вече си е ИНТЕГРАЦИЯ." Това са част от положителните коментари под снимката, които добронамерени съграждани изразиха, относно примера на бежанците.

Други от срещуположната крайност пък гласяха: "Радвайте се, че на колана си носят чанове, а не бомби.", "хахаха Просто им е много студено тук и представете си каква радост е да облечеш такива топличко костюми. Но е много смешно."

Въпреки разногласията в мнението и оценката на хората, относно двама чернокожи, не можем да отречем очевидното, а именно факта, че двама бежанци премениха себе си в традиционни кукерски костюми, станаха част от български обичай и дадоха пример на останалите.

Пример, доказващ, че интеграцията и социализацията са ключът към успеха в свят, различен от този, в който до момента си свикнал да живееш.

Източник: No-comment
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари