В Смолян: Правим "възможното и невъзможното" да се мотивират украинските бежанци и да бъдат интегрирани

0
Сред чужденците вече има наети на работа в региона.
Сред чужденците вече има наети на работа в региона. Снимка: БГНЕС

Сред чужденците вече има наети на работа в региона.

Расте броят на бежанците от Украйна, които пристигат за настаняване в държавни бази в Смолянска област, съобщава БНР.

Първите бежанци настанени в Смолянска област бяха около 300. През последните дни новопристигналите са 150. Най-много са в Смолян, Пампорово и Девин.

"Настанени са хората в станция на Министерския съвет и на АПИ. По 75 човека в двете станции. Хората са обезпечени с храна, с дрехи. Чувстват се добре", казва областният управител Емил Хумчев.

Институциите в областта работят в синхрон, за да подслонят безпроблемно бягащите от войната в Украйна. Екип от Агенцията по заетостта е посетил 12 хотела и частни имоти, за да могат да бъдат консултирани и анкетирани бежанците. От установените 127 души, 126 са поискали да бъдат анкетирани, 50 по тяхно желание - за работа. 12 работодатели са поискали да наемат украинци на работа, като свободните работни места са за 27 души, пояснява Рабие Кьосева, директор на Бюрото по труда в Смолян.

"От всички наши насочени лица украинци 15 вече са на работа. Мога да кажа, че това беше с усилия, тъй като голямата част нямаха желание да се интересуват от работните места тук. От тези 15 лица 11 са в сферата на производството."

Според Кьосева се прави "възможното и невъзможното" да се мотивират украинските бежанци и да бъдат интегрирани.

Таня е сред наетите за помощник в кухня в ресторант в Смолян.

"Всичко е добре, свикнахме постепенно. Търсим работа. Благодаря на директора на хотела, който ме прие на обучение, а на по-късен етап ще ме вземе на работа. Смолян е много красив, хората са доброжелателни, обръщаме се към тях и всички ни помагат. Приспособяваме се, защото просто друг избор нямаме. Живея тук с детето ми - момче на 11-години, тук му харесва. Вероятно максимално дълго ще бъдем тук, защото е безопасно. Колко ще продължи това в Украйна, ние не знаем. Нямаме надежди за по-добро."

"Обучавах се за готвач в Украйна, но не съм работила по професията си там, защото нямаше работа. Сега работя в кухнята на ресторанта, тук има добър колектив. Всички ми помагат и ме обучават. Благодаря, че така се случи", допълва Таня.

С помощта на Бюрото по труда в Чепеларе 29-годишната Катя от Киев също вече е на работа в студио за красота.

"Аз съм с малко дете и се устроих като майстор на маникюр. Много ми помогнаха с работата и съм много благодарна на България, която ни прие добре и ни помага. Плановете ми са да открия свое студио – събрала съм момичета, които искам да обуча. Чувствам се отлично", споделя Катя.

Сергей от град Николаев е настанен в Пампорово и се възползва от възможностите на откритата трудова борса в центъра на Смолян, за да си потърси работа.

"Аз съм от един месец в България, в Пампорово. Аз съм инженер, 10 години управлявах филиал на предприятие за производство на пелети за отопление. Може би никога няма да се върна в моя град, ако остана тук да живея и всичко бъде добре. Не мога да прогнозирам. Много искам да се върна в моя дом, но нищо не знам."

"Бихме наели украинци, стига те да имат подходящо образование и желание за работа. Не сме върнали никого", посочва Костадин Миланов е представител на производствено предприятие в областния град.

Снимка: Радостина Чернокова

Снимка: Радостина Чернокова

Люда е от Одеска област. Заедно с още 7 души е настанена в хижа "Тешел". Дошли тук чрез нейна приятелка.

"Три месеца живеем тук, хората ни нахраниха, оформиха ни всички документи, получихме помощ от вашата държава. Не знаем още какво да правим. Трябва да се търси работа, но в по-голям град. Аз съм счетоводител. Хората се надяват, че ще свърши, а няма да свърши скоро. Благодарим на тези, които ни приеха. Всички се надяват, че ще се върнем."

В момента Люда и останалите ѝ съграждани обмислят дали да се преместят по новата програма в общинска база в Неделино с капацитет за около 60 души. Сградата е бивше ученическо общежитие. Всяка стая е оборудвана със санитарен възел, уточнява кметът Боян Кехайов. Той се е ангажирал да поставят допълнително печки и хладилници, ако базата приюти бежанци.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари