Как едно семейство от Русе решава да приюти бежанци в дома си?

5
Украинците, които избраха да останат в Русе, събудиха града, казва Ирина, приютила бежанци в дома си
Украинците, които избраха да останат в Русе, събудиха града, казва Ирина, приютила бежанци в дома си Снимка: Bulgaria ON AIR / стоп кадър

Украинците, които избраха да останат в Русе, събудиха града, казва Ирина, приютила бежанци в дома си

"За мен няма по-гнусно нещо от войната. Няма по-неприемливо от оръжията. Поради естеството на работата ми, поради това, че имаме работа там, знаехме, че има голяма опасност да има война в Украйна. Да има война в Европа за мен е страшен шок", разказа Ирина за Bulgaria ON AIR.

Тя работи към Информационния център на Европейската комисия Europe Direct. Центърът дава не само информация на европейските граждани, но и взема тяхното мнение и отношение. Споделя, че много неща за първи път в България са се случили в Русе и много от европейската култура е влязла в България през Русе.

"След началото на войната се вижда раздвижване и силно обединение на общността. Украинците, които избраха да останат в Русе, събудиха града. Още преди да започне войната, мъжът ми се свърза с негов колега. Предложи му, в случай на война, да дойдат при нас", споделя жената.

Така започва войната за семейството ѝ. В Русе пристигат четири автобуса. Казва, че управлението на страната и на града не са били готови. Според нея трябва да се използват средствата от ЕС, а не парите от общинския бюджет.

"Русе беше единствената точка в страната, от която те влизаха. Направихме група във Facebook. Тежестта падна върху доброволците. Повечето украинци са сами. Имат нужда от сигурно място. Ако се срещна с някой, който е против бежанците, ще му променя мнението", коментира Ирина.

Историята на Ирина стига до хората чрез проекта "Толерантно общество – основа за интеграция на граждани на трети държави".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    8
    Анонимен
    Тоя да не е приютил украинка с цел да я поебава после без да разбере жена му .И между другото да си прави и скрита реклама.
  • 6
    7
    daskal
    Проектът „Европа Директно“ се осъществява с финансиране от ЕС и е съфинансиран от приемните организации – фондация „Европейски институт“ и Социалната чайна във Варна и фондация „Европейски институт“ в Дупница и Русе.
  • 8
    6
    Чичото
    Това семейство с какъв автомобил са пристигнали Обзалагам се, че е скъп за нашите стандарти.Това са BG шарлатани ,сигурно ще поискат ПОМОЩ. Браво много бързо се ориентираме ЕВАЛА
  • 2
    5
    До 4
    Тъпата усраинска курва се оптива да е оригинална с крадени никове! Абе хохло избърши си спермата от устата и се измий че вониш на спрънджо! Ай дърпай в усрайна третополово изчадие!
  • -13
    4
    ZZтанко
    Тъпите рушлямски тролове ср@ли и под тази хубава статия! Редакцията, няма ли накрая да ги блокирате тежи жалки тролещи боклуци???
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари