Без великденски добавки към пенсиите остават инвалидите

0
Гласуваната еднократна помощ е в размер на 40 лева, но хората с увреждания няма да могат да се възползват от нея, защото се сумира с парите, които получават за чужда помощ
Гласуваната еднократна помощ е в размер на 40 лева, но хората с увреждания няма да могат да се възползват от нея, защото се сумира с парите, които получават за чужда помощ Видео: БНТ2

Законодателна грешка лишава голяма част от инвалидите първа група у нас от Великденските добавки към пенсиите. Гласуваната еднократна помощ е в размер на 40 лева, но хората с увреждания няма да могат да се възползват от нея, защото се сумира с парите, които получават за чужда помощ.

Антоанета Пелтекова от Русе е прикована в инвалидната количка от 6-годишна. Оцелява с 211 лева пенсия, към която държавата й отпуска 85 лева за чужда помощ. Доходът й обаче надвишава с десет лева прага за бедност, което веднага я поставя в графата „лишени от Великденска добавка”.

Антоанета Пелтекова: „Има много хора, които са в моето състояние с 3 лева, със 7, 8 лева им надвишава тази граница. Тези 85 лева не се дават на инвалида като личен доход, а за помощ поради стежнените здравословни състояния. Тука се получава една несправедливост. Вярваща християнка съм и съм много омъчнена на Великден да бъда лишена от една минимална гласувана помощ.”

67-годишната жена разчита изцяло на грижите на своята асистентка. По празниците обаче самотно живеещите хора с увреждания като Антоанета остават без обгрижване и трябва да плащат на някого, за да им помага. Още повече, че от първи април се очаква инвалидите отново да останат без лични асистенти по проекта „Подкрепа за достоен живот” за неопределен период от време, както стана през януари.

Антоанета Пелтекова: „Ако получа тези 40 лева, аз не бих се разпуснала да гуляя или да ходя на заведение, но да имам най-насъщното. Да имам някой да ми даде чаша вода.”

Антоанета разчита грешката да бъде поправена и поне в края на годината хората в нейното състояние да получат коледни добавки.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!
Етикети

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари