Бесарабска българка на Дунав мост: Това не е живот. Живот е, когато си вкъщи!

2
Досега никой от преминаващите границата не е поискал статут на бежанец
Досега никой от преминаващите границата не е поискал статут на бежанец Снимка: БНТ, стоп кадър

На българо-румънската граница при Дунав мост при Русе продължават да се редят украински автомобили

 Освен от Българския червен кръст тук вече има и представител на Община Русе, който да помогне с настаняването на тези, които нямат предварителна резервация в хотел или осигурена квартира, предава БНТ. 

 Досега никой от преминаващите границата не е поискал статут на бежанец.

На граничния пункт Дунав мост срещаме Олександър Греков. Той е бесарабски българин, от Болград. Живее в България от 2 години. Когато се усложнила ситуацията в Украйна, заедно с един приятел тръгнали към румънската граница, за да помогнат на тези, които искат да стигнат до България.

"Много е лошо. Хората бягат. Аз на границата бях сега в Румъния и …много страшно. Всички искат да се махнат. И много хора, които хич нямат възможност никаква да изкарат от градовете си, не в друга държава, ами от града си не могат да изкарат, защото е страшна работа", казва Олександър Греков.

От румънската граница с него тръгнали Александра Златева и детето й. Тя също е бесарабска българка, от град Сарата, Одеска област.

"Засега при нас не се стреля, но обявяват въздушна тревога. На 20 километра от нас, Арциз, няколко пъти го обстрелваха", казва Александра Златева.

И така – решили, събрали багажа и тръгнали към София, където имат близки.

"Много се притеснявам за своя съпруг. Защото е страшно, защото е война. Не знаем какво ще се случи… Ще останем в България, докато в Украйна не настъпи мир, докато не спрат да стрелят. Когато спрат, разбира се, ще се върнем обратно… Сега това не е живот. Живот е, когато си вкъщи", допълва Александра Златева.

Ира Семидиевна е от Одеса. Пътува сама с трите си деца към Турция, където има роднини. И тя се притеснява за мъжа си, който е останал в Украйна и всеки момент може да бъде мобилизиран.

"Не може да се живее в Одеса. Хората спят по парковете. В метрото. Защото там непрекъснато се стрелят… Всички се крият, има комендантски час от 7 вечерта до 6 сутринта. Не можеш да излезеш на улицата през нощта. По-добре е да не се излиза, защото може да те застрелят. Прозорците са със спуснати щори, за да не се вижда светлина. Харков съвсем го разрушиха. Не знам какво ще стане. Такъв хаос е. Толкова е сложно", казва Ира Семидиевна.

Тръгнали са Одеса още на 24 февруари. В началото имали надежда, но започнала постепенно да намалява.

"Ние останахме за малко в Приднестровието, там имаме роднини. Надявахме се всичко да приключи, да се договорят. Но не стана така."

Ира Ефремова също е от Одеса. Пътува само с дъщеря си. Мъжът ѝ работи в чужбина и засега ще остане там. В началото двете били за няколко дни в Молдова. Тази вечер ще пренощуват в България, а след това заминават към Гърция при приятели. Планират нещата ден за ден. В очакване да се случи нещо добро.

"Разтревожени сме, защото оставихме роднини в Украйна. Емоционално е сложно. Кой би си помислил, че съседна страна ще ни нападне, докато всичко беше радостно, леко и свободно", казва Ира.

И макар надеждата още утре да спрат гърмежите, убийствата и разрушенията да намалява, не угасва съвсем.

Ира Семидиевна: "Искам всички да останат живи."

Ира Ефремова: "Надяваме се. Всеки ден вярваме, че всичко скоро ще свърши."

Междувременно опашките по граничните пунктове продължават да растат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Teo
    Вървете на Дунав мост и им вижте колите само, после ги съжалявайте.. Бедните горица са за сажаление не тея..
  • 1
    3
    русенец-1
    Какво като става дума за бесарабска българка?Нали и тя е бежанец? Смяташ ли, че няма покрив над главата си?Колата как ти изглежда? А облеклото и?Имаш ли като нейния телефон? И сега нашите пенсионери дето броят стотинките за кофичка мляко ще трябва да събират помощи и за нея ли? А ти на доктор откога не си ходил? Върви! Необходимо ти е!
  • 12
    2
    русенец
    Eй, непознатия, хубаво че си си сложил името непознат. Защото си такъв. Ти прочете ли, че става въпрос за бесарабска БЪЛГАРКА? Ей, и на националния празник ще си покажем простотията и селенията
  • -15
    1
    Непознат
    Е иначе нямаше да тръгнат ,но като разбраха за авантата за бежанци хукнаха
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари