Берлин: Втечненият газ е неекологичен колкото въглищата и нефтът

0
Използването на шистов газ нанася много повече вреда на климата, отколкото доставката на обикновен природен газ по тръбопровода, смята Министерството за защита на околната среда на Германия
Използването на шистов газ нанася много повече вреда на климата, отколкото доставката на обикновен природен газ по тръбопровода, смята Министерството за защита на околната среда на Германия Снимка: БГНЕС

Използването на шистов газ нанася много повече вреда на климата, отколкото доставката на обикновен природен газ по тръбопровода, смята Министерството за защита на околната среда на Германия.

Според Берлин, добитият чрез фракинг природен газ е точно толкова вреден за климата, колкото и въглищата, става ясно от отговор на екоминистертвото във връзка с въпрос на депутат от партията на „зелените” в Бундестага, съобщи „Дойче веле”, предава БГНЕС.

Освен това сгъстеният газ причинява много повече вреда на околната среда, отколкото доставениият по газопровода газ, добит от обикновени находища. Като цяло, министерството смята, че по време на преходния период природният газ може да замени въглищата и нефта, но при оценка на щетите върху околната среда трябва да се отчита и отделянето на газове в атмосферата в резултат на добива и транспортирането.

Използването на шистов газ, дори и да се добива в Германия, няма да има положителен ефект за постигане на поставените от Германия цели в областта на запазването на климата, се казва в писмото.

Добивът на газ чрез фракинг носи рискове за други природни богатства като почвата и подпочвените води.

Еколозите се обявяват категорично срещу фракинга заради риска от предизвикване на локални земетресения, както и заради възможността от заразяване на водоизточниците с отровни химически съединения.

Германия планира да купува сгъстен газ от САЩ и за целта започна строителство на необходимите терминали. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари