Барак Обама и Дмитрий Медведев: Честит празник, българи!

0
По повод националния ни празник – 3 март премиерът Бойко Борисов получи поздравителни писма от руския си колега Димитрий Медведев и президента на САЩ Барак Обама
По повод националния ни празник – 3 март премиерът Бойко Борисов получи поздравителни писма от руския си колега Димитрий Медведев и президента на САЩ Барак Обама

С тържествени инициативи в цялата страна отбелязваме днес 138 години от Освобождението на България от османско владичество.

По повод националния ни празник – 3 март премиерът Бойко Борисов получи поздравителни писма от руския си колега Димитрий Медведев и президента на САЩ Барак Обама.

В писмото руският министър-председател изказва надежда за добро продължаване на руско-българското сътрудничество и успешна реализация на всички съвместни проекти в инвестиционната, търговско-икономическата, енергийната и хуманитарната област.

Поздравлението на Обама пък беше предадено чрез държавния секретар на САЩ Джон Кери. Той поздрави българския народ по повод националния ни празник от името на американския президент и на гражданите на САЩ. Приветствието му е публикувано на сайта на Държавния департамент.

"Приятелството между САЩ и България се корени в общия ни стремеж към демократично управление, сигурност, човешки права и върховенство на закона. Нашите две страни подчертаха това по време на визитата ми в София миналата година", посочва Кери в приветствието си.

"Ние работим заедно в борбата срещу тероризма, за енергийна сигурност, в сферата на образованието. Като съюзници в НАТО ние задълбочаваме отношенията си в областта на отбраната чрез съвместни и многостранни военни учения, на които домакин е България", допълва държавният секретар. "САЩ се гордеят, че имат близък приятел като България и очакваме нашите отношения да укрепват още повече занапред", посочва още той.

Ботев и полската дипломация

Полски дипломати рецитираха Христо Ботев по случай националния ни празник. За 3 март от мисията в София пуснаха специален видеоклип, в който началото е запазено за Негово превъзходителство посланика на Полша Кшищоф Краевски, който започва първите строфи от стихотворението "Хаджи Димитър" на фона на сградата на президентството в София.

На официалната си страница от посолството посочват, че на този ден през 1878 година по силата на Санстефанския договор България получава независимост след пет века османско владичество.

Чествания на 3 март

Тази сутрин президентът Росен Пленелиев ще присъства на тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В нея ще участват още началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов и заместник-началникът генерал-майор Пламен Атанасов.

В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ патриарх Неофит, в съслужение със столичното духовенство, ще отслужи заупокойна молитва за отдалите живота си за Освобождението.

В 12:00 часа пред сградата на президентството ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Както „Труд“ писа, всички държавни музеи ще приемат днес по повод националния празник ученици и учители безплатно. Необходимо е само на входа децата да представят ученическа карта или бележник, а учителите - служебна карта или бележник от директора.

Безплатният вход ще важи за 8 държавни музея - Национален исторически музей, Националната галерия в София (включително Квадрат 500), Национален политехнически музей, София, Национален музей “Земята и хората”- София, Национален литературен музей - София, Национален музей Шипка-Бузлуджа в Казанлък, музей “Христо Ботев” - Калофер, музей “Васил Левски” - Карлово.

На Шипка посещенията ще бъдат безплатни не само за ученици и учители, но и за всички български граждани. Посетителите ще могат да видят изложбата “Войната през погледа на военните кореспонденти”, включваща експонати от фондовете на историческия музей “Искра” в Казанлък.

Тази вечер на пл. „Народно събрание“ в София ще се състои тържествена заря-проверка, на която президентът Росен Плевнелиев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

Държавният глава ще произнесе слово по случай националния празник.

В зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от президента.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари