Банкова измама за милиарди долари скандализира виетнамците

0
Жертвите са десетки хиляди вложители
Жертвите са десетки хиляди вложители

Жертвите са десетки хиляди вложители

Десетки хиляди вложители, жертви на огромен банков скандал във Виетнам, очакват процеса, за да разберат как е възможно милиарди долари да изчезнат, без никой да забележи, информира Франс прес.

"Бих искал да използвам парите за поддръжката на къщата, за да помогна на децата ми", обяснява Нга, която използва псевдоним от съображения за сигурност.

Тази пенсионирана медицинска сестра е вложила "спестяванията си за цял един живот" или около 120 000 долара в облигации на компанията за недвижими имоти "Ван Тхин Фат" (Van Thinh Phat) към Сайгонската търговска банка.

От 2022 г. обаче тази 57-годишна жена подобно на 42 000 други жертви на банката, идентифицирани от полицията, няма достъп до спестяванията си.

"Не съм навредила на никого", обяснява жителката на столицата Ханой. "Тези, които са извършили престъпления, трябва да получат тежки наказания", казва жената, която се надява да си възстанови парите след процес, който ще се проведе през март.

Стотици потърпевши участваха в протести в Ханой и Хошимин в рядка изява на колективен гняв, разрешена в авторитарната страна.

Скандалът съчетава дребни уговорки и преструвки на фона на антикорупционната чистка, организирана по инициатива на комунистическия режим, която прокуди някои известни бизнесмени, макар и с риска да обезпокои чуждестранните инвеститори.

Президентката на "Ван Тхин Фат" Туронг Ми Лан е обвинена в присвояване на над 304 000 трилиона донга (12,5 милиарда доалра) между 2018 и 2022 г. Сумата скандализира виетнамците, тъй като се равнява на 3 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2022 г.

67-годишната бизнесменка притежава 90 на сто от акциите на Сайгонската централна банка, което е улеснило набирането на средства чрез система от измамни заеми.

Очаква се процесът срещу Туронг Мил Лан да започне през март и около 85 други замесени служители да застанат пред съда, сред които и бивш ръководен кадър на националната банка, обвинена, че е получила 5,2 милиона долара, за да прикрие злоупотреби в управлението.

След ареста през 2022 г. на бившата шефка клиентите на Сайгонската търговска банка, закупили облигации на "Ван Тхин Фат", не могат да изтеглят парите си, нито да получават лихви от депозитите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    До 1 от Русе
    О, колко си прост! Има ли смисъл ... Тия далавери са от Свищов или София! А ти ...
  • 2
    1
    Българската следа
    Тези тарикати сигурно са с български дипломи. По Бай-Тошово време виетнамците излизаха на конвейер висшисти и от ВИМЕСС-Русе.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари