Осъдиха на смърт милиардерка във Виетнам

3
Това е най-зрелищният съдебен процес във Виетнам за една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал
Това е най-зрелищният съдебен процес във Виетнам за една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал Снимка: ЕПА/БГНЕС

Това е най-зрелищният съдебен процес във Виетнам за една от най-големите банкови измами, които светът някога е виждал

67-годишна виетнамка, строителен предприемач беше осъдена на смърт за ограбване на една от най-големите банки в страната в продължение на 11 години, съобщава ВВС, предаде bTV.

Броят на замесените лица е главозамайващ. Труонг Ми Лан е осъдена за това, че е взела заеми на стойност 44 млрд. долара от Сайгонската търговска банка. Прокурорите заявиха, че 27 млрд. долара може никога да не бъдат възстановени.

Обичайно потайните комунистически власти бяха необичайно откровени по това дело, като изложиха пред медиите най-малките подробности. Те заявиха, че 2700 души са били призовани да дадат показания, а в делото са участвали 10 държавни прокурори и около 200 адвокати.

Доказателствата са били в 104 кашона с общо тегло шест тона. Осемдесет и пет обвиняеми са съдени заедно с Труонг Ми Лан, която отрича обвиненията.

"Мисля, че в епохата на комунизма никога не е имало подобен показен процес", казва Дейвид Браун, пенсиониран служител на Държавния департамент на САЩ с дългогодишен опит във Виетнам. "Със сигурност не е имало нищо от такъв мащаб."

Консервативен идеолог Нгуен Фу Чонг вярва, че народният гняв заради необузданата корупция представлява екзистенциална заплаха за монопола на Комунистическата партия върху властта. Той започна сериозно кампанията през 2016 г., след като надхитри тогавашния про-бизнес министър-председател, за да запази висшия пост в партията.

Коя е осъдената милиардерка?

Труонг Ми Лан произхожда от китайско-виетнамско семейство в Хо Ши Мин, бившия Сайгон. Започва като продавачка на сергия на пазара, продавайки козметика заедно с майка си, но започва да купува земя и имоти, след като през 1986 г. комунистическата партия въвежда период на икономически реформи.

Въпреки че Виетнам е известен извън страната най-вече с бързо развиващия се производствен сектор, като алтернативна верига за доставки на Китай, повечето богати виетнамци правят парите си, разработвайки и спекулирайки с имоти.

Цялата земя официално е държавна собственост. Получаването на достъп до нея често зависи от лични отношения с държавни служители. Корупцията ескалира с разрастването на икономиката и се превръща в ендемична практика.

До 2011 г. Труонг Ми Лан е известна бизнес фигура в Хошимин и ѝ е позволено да организира сливането на три по-малки банки с ограничени парични средства в по-голяма структура: Saigon Commercial Bank.

Виетнамският закон забранява на всяко физическо лице да притежава повече от 5% от акциите на която и да е банка. Според прокурорите обаче чрез стотици фиктивни компании и хора, действащи като пълномощници, Труонг Ми Лан всъщност притежава над 90% от Saigon Commercial.

Те я обвиняват, че е използвала тази власт, за да назначи свои хора за управители и след това да им нареди да одобрят стотици заеми за мрежата от фиктивни компании, които е контролирал. Сумите, които са взети, са зашеметяващи. Заеми съставляват 93% от всички кредити на банката.

Според прокуратурата в продължение на три години, считано от февруари 2019 г., тя е наредила на шофьора си да изтегли от банката 108 трилиона виетнамски донга - над 4 млрд. долара в брой - и да ги съхранява в мазето си.

Това количество пари в брой, дори ако всички те са в банкноти с най-голяма номинална стойност във Виетнам, би тежало два тона.

Тя е обвинена и в даване на щедри подкупи, за да не се проверяват заемите ѝ. Един от съдените е бил главен инспектор в централната банка, който е обвинен в приемането на подкуп от 5 млн. долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    2
    русенец
    Браво! Виетнам е държава! Добре щеше да е и ние да си поизтребваме от време на време прекалено инициативните и ококорените, ама...
  • 19
    1
    Дгд
    Това трябва и нашите мърши в парламента
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари