Бам-Бам: Партито винаги е било "БАМБАМСТИЧНО"

7
Професията на "аниматор" вече става все популярна и в Русе
Професията на "аниматор" вече става все популярна и в Русе

Професията на "аниматор" се появи не толкова отдавна, но ние постоянно чуваме думата - във връзка с рождените дни на децата и техните празници

Каква е тази професия и кой е този аниматор - бавачка, майстор на церемониите, актьор или някой, който съчетава няколко таланта едновременно?

Терминът "аниматор" дойде при нас от английския език, в който тази дума означава художник, играещ различни герои в определени събития. В нашата страна, анимацията, като посока, все още само набира популярност и последователи в своите стройни редици.

Аниматорите са актьори, които трябва "да могат да правят всичко". Тяхната основна задача е да забавляват публиката в тези роли, които им се възлагат на конкретно събитие.

Професията на "аниматор" вече става все популярна и в Русе

Днес ще ви разкажем за едно момиче от Русе, което е избрало да посвети своята енергия на работата си с деца.  

"Всички, които са минали през моя път и работят с различни деца разбират, че това не е просто "детегледач’’, "някой, който се занимава/играе’’. След първият си работен ден в детски кът, аз бях убедена, че избирам да посветя своята енергия именно с работата си с деца.", споделя Синем Решад.

В ролята си на завършващ бакалавърска степен в педагогическата сфера, работата на Синем занимания ѝ са тясно свързани с изучаването и развиването на детската същност. Както от психологическа гледна точка, така и от педагогическа, занятията са свързани в тази област.

"Никой не трябва да забравя детското в себе си и винаги да храни доброто в душата си!", казва Синем.

Как избрахте работата с деца?

Синем Решад: По времето на тинейджърска възраст бях активен доброволец и както всеки ученик, който иска да изкара допълнителни доходи и иска да бъде по-самостоятелен, си намира работа. В случая, започнах като барман/сервитьор в ресторант ,,Дон Вито Корлеоне’’. Управителите на заведението ме приеха, но разбрах, че да сервирам и да работя зад бара не беше моята професия. В един случаен момент, реших да се пробвам да работя в същото заведение като аниматор с идеята, че ще бъде по-различно. И сама се убедих, че това е така. Много по-трудно е. Много по-жертви изисква. Всички, които са минали през моя път и работят с различни деца разбират, че това не е просто ,,детегледач’’, ,,някой, който се занимава/играе’’. След първият си работен ден в детски кът, аз бях убедена, че избирам да посветя своята енергия именно с работата си с деца.

Какви качества смятате, че сте придобили откакто започнахте да се занимавате с деца?

Синем Решад:  На първо място, работа в екип. По време на летни сезони, всички клиенти искат да си отпочинат и да релаксират. Това означава, че едно заведение е главен отговорник за доброто настроение и приятната атмосфера. С това идват и задълженията, а с това и моите спрямо децата. Чувството ми за отговорност спрямо децата на клиентите се превърна в мой приоритет. Отделно, в последните години на пандемията, децата нямат достатъчен досег до учебни заведения, в такова се превърна детския кът на ресторанта. Научих се да работя по педагогически таргети и да увелича личните образователни компетентности просто в една ,,стая’’. Мисля, че след грубо 7 години тежък труд и разнообразни игрови и образователни идеи, аз се научих на палитра от качества. Пожелавам на всички шанса, който аз получих.

Кое е най-важното за децата?

Синем Решад:  Интересен въпрос…За мен всички хора си остават деца, но в тяло на възрастен. Всички притежаваме своите детски нужди. След собствени наблюдения стигнах до извода, че децата имат нужда от любов. На фона на всякакви световни проблеми и катаклизми, които малките човечета не забелязват, на фона на опознаването на света и всичките му нюанси, детето носи чистата душа. Неопетнена. Имам чувството, че лично аз трябва да задържа това чувство в тях - възможно най-много. При мен са идвали различни дечица. Без значение от различията и техните индивидуални качества, те всички си приличат. И съм напълно категорична, че покрай дечицата, които идват при мен и нашите колеги имат добри родители и се поема грижа за тях. Проблема е, че всяко дете има свой собствен начин, по който обича. Всяка майка обича своето дете най-много, аз обичам всичките. За мен те всички са различни и индивидуални, но на всичките им давам изключително много любов.

По какъв начин работата с децата ви е помогнала с развитието Ви в професионален план?

Синем Решад: Дисциплина. Категоричност. Продуктивност. Целеустременост. Отговорност. Борбеност. Стремеж. Това са точните думи, с които мога да опиша прогреса в професионален, та дори и в личен план. С риск да се повторя, ще заявя, че детето е отговорност, освен и любов.

Какво е ,,Бам-Бам’’?

Синем Решад: "Бам-Бам’’ е аниматорска агенция за всякакви събития, свързани с живота на детето и тийнейджъра - от рожденни дни, през именни дни до училищни събития. Аз както и останалите колеги провеждаме програми за техните празнични събития. Интересното е, че нашите програми не са по строго регламентиран начин, а всеки път е различно и иновативно, естествено и щуро и забавно!

Защо избрахте това име?

Синем Решад:  Защо пък не? Хаха. В основата на детето е експлозията от емоции, щуротии, забавления, дори леко хаотични приключения. Затова и когато се избираше името на агенцията, се стигна до името ,,БАМ-БАМ’’. Като се замисля, не е имало парти, в което да е преминавало по спокоен и "тих" начин. Винаги е било ,,БАМБАМСТИЧНО’’.

Кое ви отличава от другите аниматори/аниматорски агенции?

Синем Решад: Точно на този въпрос, може да попитате нашите родители и клиенти. Те могат да отговорят категорично. За мен главен приоритет на агенцията обаче е, мнението на детето, за което се провежда партито. Ние говорим с детето като с пряк възрастен, с цел да го опознаем и да развием неговите желания. Не става въпрос само дали иска определен герой, а в потока на самото парти - детето получава поле за изява, където то и неговите приятели могат да бъдат най-добрата версия на себе си. А повярвайте ми, те го разбират! Децата умеят да бъдат себе си по-добре, от който и да е възрастен.

Как започнахте ,,Бам-Бам’’

Синем Решад: По принцип аз съм доста…засмян човек. Понякога, колкото и работа да имам да свърша в която и да е сфера, аз с усмивка гледам на нещата. Затова и самата агенция беше просто на шега. Започна се съвместна работа и организация на събития не защото трябваше, а защото наистина е забавно и интересно. Благодарна съм изключително много на хората, които са мои партньори, на десетките мнения и конструктивни критики, на стотиците клиенти и естествено съм благодарна на децата, че успяват да продължават да ме зареждат с позитивна енергия.

Как изглежда бъдещето за Вас и ,,Бам-Бам’’?

Синем Решад: За напред имам идеи и бъдещи проекти, за които тепърва има да се разказва. Най-важното е да сме в настоящето и да оценяваме, това което имаме. С труд и постоянство, ще се постигне това, за което всеки желае.

Пожелавам на всеки да не забравя детското в себе си и винаги да храни доброто в душата си!

Аниматорска агенция "Бам-Бам" - тел. 0895 647 907; [email protected]

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари