Българското посолство дължи на Лондон 1,7 милиона лева "такса задръстване"

0
"Такса задръстване" се плаща за всяко влизане в центъра на столицата на Великобритания в работно време
"Такса задръстване" се плаща за всяко влизане в центъра на столицата на Великобритания в работно време Снимка: GettyImages

Посолството на България дължи 806 265 британски паунда (1 769 568 лв.) на Transport For London за "такса задръстване" (congestion charge) към края на септември тази година, според самата компания и британското министерство на външните работи.

"Такса задръстване" се плаща за всяко влизане в центъра на столицата на Великобритания в работно време. Тя е въведена от бившия кмет на Лондон Кен Ливингстън през февруари 2003 г. Сумата е натрупана от въвеждането на таксата, която в момента е 11.50 паунда за ден, пише Дневник.

САЩ водят в "класацията" на длъжниците

България е на 29-о място в "класацията" на длъжниците от около 145 дипломатически мисии. За поредна година лидер е посолството на САЩ със £11 820 975, следвано от Япония - £ 7 911 210, Нигерия- £ 6 661 680, Русия - £ 5 639 200, Индия - £ 5 290 970, Германия - £ 4 268 400, Китай - £ 4 205 410, Полша - £ 4 013 640, Гана - £ 3 594 075 и Судан - £ 3 134 535.

Цялата дължима сума от посолствата е близо 109 млн. британски паунда.

Дипломатическата практика е да не се плаща

"Съгласно установената практика на дипломатическите представителства в Лондон, те не плащат такава такса", отговориха от Външно министерство на въпрос защо не се плаща таксата.

От справката за длъжниците на Transport For London може да се заключи, че все пак дипломатите от някои държави си плащат, защото в дъното на "класацията" са посолствата на Македония, Туркменистан и Панама с дължими едва 130 паунда. От справка към края на 2011 г., пък се вижда, че от началото на кампанията до декември 2011 г. български дипломати са платили предварително 3633 разрешителни за влизане в центъра, както и 22 глоби.

"Такса задръстване" се плаща предварително - за еднократно влизане или на месечна база, а камери, разположени в периметъра на зоната с ограничения, разпознават нарушителите по номерата на автомобилите им. Според запознати с проблема до 2005 г. почти всички посолства са си плащали, но тогава посланикът на САЩ Робърт Тътъл, по решение на Белия дом, спира да се издължава. В следващите 2 години решението на Вашингтон е последвано от Франция, Германия и по-голяма част от страните от ЕС. Вероятно и нашето посолство тогава е спряло да плаща за влизане в центъра, както и глобите за това.

САЩ и останалите държави се позовават на текстове на Виенската конвенция, според която дипломатическите мисии са освободени от данъци. Кметството на Лондон, както и сегашното правителство обаче настояват, че "таксата задръстване" е такса за влизане в центъра на Лондон, а не е данък.

Въпросът не бил повдиган по дипломатически път

В писмено изявление на външния министър Борис Джонсън, публикувано на сайта на британския парламент преди две седмици, се казва, че в разговори с дипломати е поставен въпросът за заплащане на дълговете на посолствата към Transport For London и общината, които освен "такса задръстване" включват и данъци за несвойствени за дипломатически мисии дейности, и глоби за паркиране.

"През април тази година Дирекция "Протокол" писа на дипломатическите мисии и международните организации, давайки им възможността да платят дълговете си или да обжалват определен вид глоби, ако смятат, че са им присъдени некоректно", се казва в изявлението на Джонсън. Изявлението му е придружено с детайлна справка за дължимите от всяка страна суми.

Според данните от декември 2016 г. българското посолство е имало 6853 неплатени глоби за "такса задръстване" за 797 035 паунда, но не дължи данъци или глоби за паркиране.

"Въпросът никога не е бил повдиган по дипломатически път", заявиха от МВнР. Само преди дни кметът на София Йорданка Фандъкова беше на посещение при кмета на Лондон Сидик Кан, а преди малко повече от седмица външният министър Екатерина Захариева беше в Лондон за среща с колегата си Борис Джонсън. Дипломати присъствали на срещите твърдят, че въпросът за дължимата сума, не е поставян и предполагат, че питанията в британския парламент и публикациите в британските медии са за вътрешна употреба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари