Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван

3
Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат виновните постъпки на децата си,
Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат виновните постъпки на децата си,

Българските учители, членуващи в КТ „Подкрепа“, с нескрито безпокойство и възмущение следят поредния опит на някои родителски кооперативи да очернят и охулят професията, която е майка на всички останали.

Протестите им и поставените скандални и рекетиращи образователната система искания, са огледално отражение на тревожните и ескалиращи проблеми, свързани с дефицитите във възпитанието на младото поколение, с особената липса на гражданственост и морални ценности.

Повтаряните до болка обвинения, грозни квалификации и осъдителни коментари към всички учители, както и ожесточеното вменяване на всякакви отговорности, постави професията пред поредното изпитание, професия,  която в съвременния свят се радва на доверие, почит и уважение, без да използват специални „разузнавателни“ средства.

За съжаление, действителността в съвременна България е много далеч от европейските политики към образованието, респ. към учителите, защото българският учител е най-контролираният, най-обсъжданият, най-поучаваният, най-атестираният, най-сниманият и най-критикуваният за краха на моралните ценности и упадъка на българската образователна система.

Яростно протестиращите родители, които настояват за сканиране ежеминутно на работата на педагогическите специалисти, психотестове за учители и директори, би трябвало поне за малко да помислят и за своята отговорност за възпитанието, социализацията и дисциплината на своите деца. Ако дори една от българските оторизирани институции се беше сетила да ги задължи да сторят това, ако и самите институции поемаха отговорност към младите поколения, то агресията нямаше да я има нито в детската градина, нито в училище.

България е демократична страна и през последното десетилетие всичко в образованието, което не се харесва на родителите и учениците,  се оспорва или обжалва!

Стана традиция родителите да неглижират и да не осъждат виновните постъпки на децата си, да оспорват оценките на учителя и да настояват за заобикаляне на правилата. Заваляха и съдебни дела на родители срещу директори и учители заради несъгласие с оценки или с препоръки. Всичко това е сигурен знак за упадък на гражданската съвест на българското общество. Няма уважаваща себе си страна, в която учителят да се извинява публично  и да се оправдава за приложените от него мерки и оценки на родител или ученик! Няма цивилизована нация, която да не вярва априори на учителя, още по-малко да го подлага на ежедневен шпионаж.

СиндикатОбразование“ твърдо заявява, че няма да допусне никакво видеонаблюдение във всички образователни институции, извън рамките на допустимите от закона хипотези. Българският учител не е престъпник, за да бъде следен или наблюдаван. Ние от „Подкрепа“ смятаме, че исканията на родителските кооперативи са нагли, безотговорни и лишени от образователна логика. Ние от „Подкрепа“ няма да допуснем още нови мерки или задължения, които пречат на автономността на образователните институции и унижават авторитета на учителите.

Синдикатът заявява, че ако МОН и останалите институции не приемат адекватни мерки за защита на българския учител от родителската и ученическа агресия, ще предприемем съответни действия. Опитите да вменяват нови и нови вини или правила, ще нагнетят напреженията в системата и ще доведат до национални масови безсрочни протестни действия. СиндикатОбразование“ ще продължи и подкрепи борбата срещу агресията към учителите и ще отстоява запазването на достойнството и авторитета на българския учител!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари