България стигна 53% от стандарта на ЕС

0
Това показват данни на европейската статистическа служба “Евростат”
Това показват данни на европейската статистическа служба “Евростат”

Повишението е с 4 на сто за 2 години

Физическото индивидуално потребление (ФИП) у нас стигна 53% от средното за ЕС. Това показват данни на европейската статистическа служба “Евростат”, обявени на 13 декември.

Показателят измерва материалното благосъстояние на домакинствата. ФИП в България през 2013 г. е бил 49%, а през 2014 г. - 51 на сто. Повишението от 4 процента за 2 години е най-високото, след това в Румъния, което е с 5 на сто, пише 24 часа.

Въпреки подобрениети физическото потребление на българина обаче остава най-малко в ЕС. Показателят е най-висок в Люксембург - 137% или 2,5 пъти повече от България. В класацията втора е Германия с 23% над средното ниво за ЕС. Австрия, Дания, Белгия, Финландия, Великобритания, Франция, Холандия и Швеция отчитат нива между 10 и 20 на сто над средното равнище.

Обратно - с над 40% по-ниски нива от тези в ЕС като цяло освен България да още Румъния и Хърватска. При тях нивата са съответно 58 и 59% от средноевропейските. Другите страни с по-ниско индивидуално физическо потребление са Латвия и Унгария.

В Европа има и държави, в които показателят пада в последните години. Въпреки че Люксембург води класацията там физическото потребление е спаднало от 145% през 2013 г. на 137 на сто. В Холандия пък намалението е от 115 на 111 процента, Австрия - от 123 на 119% и Гърция - от 80 на 77 процента.

Логично България е и с най-ниския БВП на човек от населението в ЕС, измерен в т.нар. стандарт на покупателната способност, показват данните, които са публикувани и от НСИ с шеф Сергей Цветарски. БВП-то на човек е 47% от средното за Евросъюза и през 2015 г. се покачва с 1 на сто спрямо 2013 г.

Най-висок БВП на човек има Люксембург - 264% от средния в ЕС, или над 5 пъти повече от България.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари