България ще инвестира над един милиард евро в жп транспорта

1
Ще бъдат купени 130 пътнически вагона и нови локомотиви
Ще бъдат купени 130 пътнически вагона и нови локомотиви Видео: bTV

Ще бъдат купени 130 пътнически вагона и нови локомотиви

България предвижда да инвестира 1 милиард и 400 милиона евро в жп транспорт. Финансирането е по европрограми, от бюджета и по Плана за възстановяване. Някои от фирмите изпълнители са едни от най-големите чешки компании.

Най-масовите електрически локомотиви в българските железници са произведени в бившата Чехословакия. България разполага със 120, но планира да купи нови локомотиви и 130 пътнически вагона. На гара Зимница пилотно се внедряват интелигенти системи за управление на влаковете, информира bTV.

По жп линия Пловдив-Бургас имаме 293 км, по които ще внедряваме система за управление на влаковото движение. Посредством тези системи ще можем да намалим закъснения и инциденти“, каза инж. Мария Генова, и.д. зам.-генерален директор на ДП НКЖИ.

Метрото планира да купи нови 16 влака за първите три линии. Плановете са през 2026 подземните железници да са дълги 61 км., а пътниците в метрото от сегашните около 140 млн. годишно да нараснат до 200 млн.

Домакин на двустранните срещи е посолството на Чешката република в София.

Новата технология, която развиват в Чехия за водородни трамваи , както се развива техниката за водородни автобуси, така има възможност и за използване на тази технология в други видове транспорт“, каза Петър Вавра, заместник-посланик на Чешката република.

Ако погледнем към числата, в чешките железници, транспорт и в индустрията работят повече от 21 000 души, а годишният оборот в сектора надхвърля 5 милиарда евро“, каза Мария Вопаленска, ген. директор на Асоциацията на чешката железопътна индустрия.

60% от произведеното в жп и транспортната индустрия на Чехия се изнася към пазари в Европа, но и в Китай, Турция, Индия и Русия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Даниел
    Щяли да се движат с 200 😂 на тея релси и инфраструктура ако вдигнат 200 елате и ми се обадете. Пак ще похарчим едни луди пари и влаковете ще са с два-три часа закъснение.
  • 2
    2
    123
    Всяка модернизация е добре дошла Мафиотмаркет. Те ползват жп линиите доста по активно от бдж.
  • 7
    1
    селянин
    За интелигентните системи ясно, а интелигентни служители кога.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари