БДЖ въвежда видеонаблюдение в локомотивите

1
Очаква се нововъведението да бъде внедрено и в пътническите вагони
Очаква се нововъведението да бъде внедрено и в пътническите вагони Снимка: БГНЕС

Очаква се нововъведението да бъде внедрено и в пътническите вагони

"БДЖ - Пътнически превози" възнамерява да въведе видеонаблюдение във влаковете. Това се разбира от писмен отговор на депутатски въпрос от транспортния министър Георги Гвоздейков, пише "Дневник".

Той уточнява, че вече се прилага успешен експеримент с видеонаблюдение в локомотивите и мотрисите. Предстои анализ дали нововъведението е полезно и след това най-вероятно ще бъде внедрено и в пътническите вагони.

Гвоздейков обаче не посочва конкретни срокове кога видеонаблюдението може да започне да се прилага масово, както и от кога е започнало да се използва в мотрисите. Посочва се обаче, че то е полезно в превенцията срещу посегателствата над локомотивите, които често са замеряни с камъни. Помага и за избягване на инциденти с преминаващи през жп линиите хора и поставени на тях предмети.

Транспортният министър допълва, че се работи и за по-голяма сигурност на пътниците по време на пътуването им. За целта БДЖ са изготвили списък с номера на влакове и графика им на движение по участъците, за които са необходими засилени мерки. Списъкът е изпратен до Главна дирекция "Национална полиция", като в него попадат всички нощни влакове, както и някои дневни. Гвоздейков настоява всички те да бъдат посрещани от патрул на "Жандармерията", която отговаря за сигурността по влаковете.

Той уточнява обаче, че няма как да бъде подсигурено постоянно полицейско присъствие във всички влакове. Преценка на жандармерията е по кои линии да осигури присъствие или посрещане на влака с патрулка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    N/A
    след като стане инцидент тогава се сещате :Д иначе не е никак близко до акъла да се сетите, че трябва да има
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Група британски учени са доказали, че няма нещо във Вселената, което българите да не могат да напсуват.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари