България е на опашката в ЕС по умения за ползване интернет

0
Необходими са повече усилия, за да придобият всички европейски граждани основни цифрови умения
Необходими са повече усилия, за да придобият всички европейски граждани основни цифрови умения

Необходими са повече усилия, за да придобият всички европейски граждани основни цифрови умения

Това показва анализ на Европейската сметна палата относно действията на ЕС в тази насока до момента и планираното за периода 2021—2027 г.

В доклада се посочва, че нарастването на цифровизацията е довело до по-голямо търсене на цифрови умения на пазара на труда. В Европейското проучване на уменията в областта на цифровите технологии от 2017 г. се съобщава, че в някои категории професии над 90% от работните места изискват специфични видове цифрови умения. Основните цифрови умения са най-честото изискване за всички професии, пише News.bg.

Съгласно проучване на европейските умения и работни места от 2014 г. над 70% от служителите в ЕС съобщават, че се нуждаят от основно (19%) или умерено равнище (52%) на умения в областта на ИКТ, за да извършват служебните си задължения. По този показател ситуацията в България е като в повечето от останалите страни членки.

По отношение на уменията за ползване на интернет обаче страната ни се нарежда на опашката в ЕС, изоставайки по основни умения значително в сравнение със средното ниво за Евросъюза.

Установено е и че при 15% от работните места в ЕС има недостиг на цифрови умения на работната сила. Тези липси на основни умения са съсредоточени в по-голяма степен сред техниците (22%), професиите, за които не се изисква специална квалификация (21%), работниците в сферата на продажбите (20%) и административните служители (17%).

По данни на Евростат през последните години нивото на основните цифрови умения постепенно се увеличава на равнището на ЕС и в повечето държави членки.

На общия фон обаче изследването сочи, че от 2015 г. до 2019 г. в седем държави членки делът на възрастните с поне основни цифрови умения леко е намалял. Сред тях е и България, която освен това е и на последно място по процент на работната сила на възраст между 25 и 64 години с поне основни цифрови умения - докато през 2015 г. този показател е надхвърлял 35%, то през 2019 г. вече доближава 30%. За сравнение, останалите страни членки отбелязват поне 45%. Към момента сме на едно ниво единствено с Румъния, при която обаче тенденцията е значително по-положителна, тъй като бележи ръст по този показател. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари