БАБХ проверява дали се загробват живи прасета

0
Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва
Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва Снимка: bTV

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле, Русенско.

Това каза в „Тази събота” по bTV д-р Александра Митева – началник отдел „Здравеопазване на животните" към БАБХ.

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете”, заяви д-р Митева.

Там трябва да бъдат загробени 40 хил. прасета. Вчера в Новините на bTV показахме, че изискванията за безопасност не се спазват. По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума.

„Много мерки бяха предприети. Много сигнали и апели имаше в обществото за опасността, която ни грози. Стратегията на ЕС за контрол на африканската чума я прилагаме от миналата година, когато беше регистрирано първото огнище”, каза д-р Митева.

Експертът от БАБХ заяви, че навлизането на вирусът става много лесно заради дивата популация на свине.

Според нея оградата с Румъния, където заразата е в изключително големи размери, си е свършила работата, но тя е само по сухопътната граница.

„Дивите прасета са много добри плувци. Трупове на умрели прасета спокойно могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии. Да не забравяме и човешкия фактор”, зави тя.

Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал опасността.

Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси – 3.

Тя посочи, че притесненията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни.

„Това е случай на огнище, където вирусът е прехвърлен на огромно разстояние – от Северна към Южна България. Там беше констатирано, че огнището е при нелегално отглеждане на свине. Не екологична криза ни грози, а икономическа ”, коментира д-р Митева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари