Фирма осъди държавата за 5,4 милиона лева обезщетение за умъртвени прасета

16
Свинекомплексите в Николово и Бръшлен все още чакат Административен съд - В. Търново да се произнесе
Свинекомплексите в Николово и Бръшлен все още чакат Административен съд - В. Търново да се произнесе Снимка: iStock

Свинекомплексите в Николово и Бръшлен все още чакат Административен съд - В. Търново да се произнесе

Собственикът на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово успя да се пребори с държавата за изплащането на по-голямо обезщетение за избитите животни заради Африканската чума по свинете, пише сайтът "19 минути".

Фирма “Биляна” ООД спечели делото в Административен съд – В. Търново срещу Агенцията по храните, определила обезщетение от 4,2 млн. лв., което магистратите променят на 5,4 млн. лв. Причината е, че при формиране на обезщетението са ползвани данни на Националния статистически институт, които не отговарят на пазарните. Съдът постановява също Областната агенция по храните във Велико Търново да заплати на дружеството сумата от близо 30 000 лв. разноски по делото. Решението на търновските магистрати е обжалвано във Върховния административен съд, който предстои да се произнесе по казуса.

Крайната инстанция трябва да се произнесе и по делата на други две фирми, чиито свинекомплекси бяха засегнати от АЧС – “Николово” и “Бръшлен”, които също осъдиха на първа инстанция БАБХ. Свинекомплексът в Българско Сливово беше петата индустриална ферма с потвърдено огнище на АЧС в страната и първата в област В. Търново, което доведе до унищожаването на над 18 000 животни. Докато течеше ликвидирането на свинете в община Свищов, беше обявено

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари