Аз съм третата в света с тази диагноза

1
Въпреки отчаянието обаче, на Йорданка й се налага да се съвземе и да започне да търси варианти за своето лечение
Въпреки отчаянието обаче, на Йорданка й се налага да се съвземе и да започне да търси варианти за своето лечение

Преди две години, докато посреща гости за Цветница, на Йорданка внезапно й прилошава. Жената припада и въпреки че близките й веднага я откарват в болница, тя изпада в кома за няколко часа.

Събужда се със силни болки в корема и веднага я изпращат при специалист-невролог, пише Zajenata.bg. След прегледа й съобщават, че е имала голям късмет, защото е можела да не се събуди от комата. Неврологът й казва, че рефлексите от лявата й страна са по-слаби и е необходимо да си обърне сериозно внимание. Правят й скенер, който показва вид формация, но никой не й обяснява какво да прави оттам нататък.

След Великден състоянието на Йорданка се влошава – има силно главоболие, лявата й страна изтръпва и тя получава затруднения при ходенето. Отива на преглед при д-р Найденов, много добър невролог в Пловдив. Той също потвърждава, че рефлексите от лявата страна са слаби и приема жената в болница. Следват пълни изследвания - ЯМР, скенер, кръвна картина. В резултат на тези изследвания, д-р Найденов съобщава на Йорданка, че има рядко срещано заболяване - формация на сфеноидалния синус, която се намира на главна артерия, до мозъка. Предлагат й лечение с химио и лъчетерапия, защото операцията е твърде рискована в нейния случай.

Впоследствие Йорданка си прави биопсия в друга болница, която показва, че има тумор – параганглиома на синусите (сфеноидалис) с размери 30/33 мм. В онкологията в София й съобщават, че това е рак. Младата жена е напълно срината от тежката диагноза: „Прибрах се вкъщи, само лежах, нищо не ми се правеше, с никой не ми се говореше, бях много отчаяна, бях се предала.”

Въпреки отчаянието обаче, на Йорданка й се налага да се съвземе и да започне да търси варианти за своето лечение. Близките й решават да се срещнат с Мустафа Мехмедов, представител на Анадолу Медицински Център в България. За турската клиника семейството знае от Светлана, която успешно се е лекувала там. Още при първата среща с Мустафа, той окуражава жената и й казва, че всичко ще бъде наред, защото се е обадила навреме. Всички медицински документи и изследвания веднага са преведени и изпратени към Анадолу Медицински Център и само след седмица Йорданка тръгва към Истанбул.

Още на следващия ден след пристигането й, специалистите  в Анадолу Медицински Център започват пълни прегледи и изследвания. В продължение на два дни Йорданка минава преглед при онколог, при специалист по параганглиоми, при радиолога д-р Кайъхан Енгин и при неврохирурга доц. д-р Ахмет Кая. Диагнозата е потвърдена, с тази разлика, че размерът на тумора е 27 мм. и е 60% доброкачествен

Проф. Кайъхан Енгин казва на Йорданка, че е една от тримата в света, които имат това заболяване. Д-р Ахмет Кая съобщава на жената, че може да я оперира, но не може да изреже целия тумор, защото е разположен на главна артерия и е прекалено рисковано.

След консултации между всички специалисти, решават, че най-добрият вариант е облъчване на тумора с Кибернож. Започват лечението – процедури в 5 последователни дни по 40-45 минути. След терапията, Йорданка се връща в България, а след 6 месеца отива в Анадолу Медицински Център за контролен преглед. Прегледът показва, че туморът се смалява. След още 6 месеца туморът се свива още и сега е 11 мм. „Следващия път, очаквам да го няма”, заявява Йорданка.

Въпреки стреса от сериозната диагноза и лечението, Йорданка разказва оживено за престоя си в турската клиника. „Там се поддържа голяма чистота. Има си парк, градинка, а отсреща е морето. Сякаш не влизаш в болница, а в нещо като курорт, така изглежда.”

Но най-силно e впечатлена  от отношението на персонала към болните: Отношението на сестрите и лекарите беше просто уникално - тук може само да мечтаем за такова. Възхищавам се на тези хора – влизаш в кабинета на доктора и вниманието е само към теб. Няма телефон да звъни, няма да влезе някой на по лафче. Докато трае прегледът сте само ти и докторът. Той работи с теб и за теб.”

Две случки са направили най-силно впечатление на Йорданка при престоя й в Анадолу Медицински Център: „Когато потвърдиха диагнозата ми, аз не можех да взема решение за лечение, страхувах се". Със сълзи на очите отидох на касата да си платя процедурата и като ме видя преводачката ми каза: „Няма да започваш лечение, докато сама не го поискаш. Когато си сигурна, тогава ще започнем“. На другия ден, вече по-спокойна, взех решението – постъпих в отделението по радиационна онкология.”

Спомням си и друга ситуация – както казах след като и тук лекарите ми потвърдиха диагнозата бях много разстроена и тогава доц. Кая седна до мен, прегърна ме и ми заговори обнадеждаващо - „ти имаш късмет, дойде навреме, няма нищо страшно, всичко ще бъде наред“. В отношението към пациента, няма да ги стигнем никога.”

Споменът на Йорданка е, че в Анадолу Медицински Център се е чувствала сигурна и обгрижвана. Преводачи, които са част от персонала на клиниката, са се грижили непрекъснато за нея. „Преводачът е навсякъде с теб – по време на процедурата, при консултация с лекарите, при изследванията, навсякъде.”, споделя жената.

"И днес аз съм добре и се чувствам добре. Благодарна съм на лекарите, сестрите и преводачите за топлото посрещане и вниманието, което ми обърнаха.”, завършва Йорданка.

Източник: Zajenata.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари