Австрия: България влиза в Шенген по въздух от края на март

0
Министерството на вътрешните работи във Виена потвърди, че се отказва от правото си вето и допуска българи и румънци по въздушен Шенген
Министерството на вътрешните работи във Виена потвърди, че се отказва от правото си вето и допуска българи и румънци по въздушен Шенген

Министерството на вътрешните работи във Виена потвърди, че се отказва от правото си вето и допуска българи и румънци по въздушен Шенген

От края на март румънците и българите, пътуващи по въздух, ще могат да влизат в ЕС без паспортни проверки. По суша всичко ще остане по старому - поне до есента. Това се казва в статия на австрийския вестник „Клайнен цайтунг“, предаде БГНЕС.

Министерството на вътрешните работи във Виена вече потвърди също така, че Австрия се е отказала от правото си на вето върху присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство при пътуване по въздух (Schengen Air). По-конкретно, налице е правно обвързващ текст, по който и трите държави са постигнали съгласие през последните дни, заяви говорител на Министерството на вътрешните работи пред вестник „Клайне цайтунг“. "

И трите австрийски условия бяха включени в правно обвързващия документ“. Сега документът ще бъде предаден на испанското и белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз; необходимо е само решението на 27-те правителства на ЕС. С оглед на досегашната история това е равносилно на официален акт.

Това означава, че румънците и българите, пътуващи по въздух, могат да влизат в ЕС без паспортен контрол. Тъй като разписанията на международните полети ще бъдат променени в края на март (или през есента), не е възможно това да бъде отменено по-рано. Нищо няма да се промени за сухопътните пътувания - поне до есента. На сухопътните граници на България и Румъния с други държави от ЕС (Гърция, Хърватия, Унгария) пътниците ще продължат да бъдат проверявани.

Австрия поставя три условия за присъединяването на двете страни към Шенгенската зона: На първо място, трябваше да се увеличи финансирането на Фронтекс за надеждна защита на външните граници на България и Румъния и на второ място, трябваше да има повече проверки по сухопътните граници, отколкото досега. Двете държави трябва също така да приемат обратно незаконно търсещите убежище лица от Афганистан и Сирия, които са били задържани в Австрия, но са пътували до Европа през двете държави, се казва в статията на „Клайне цайтунг“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари