Румъния обмисля да се отдели от България за Шенген

0
Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ, каза румънският премиер Марчел Чолаку
Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ, каза румънският премиер Марчел Чолаку Снимка: БТА / архив

Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ, каза румънският премиер Марчел Чолаку

Букурещ може да обмисли отделяне от България за присъединяване към Шенген, заяви румънският премиер Марчел Чолаку в интервю за Блумбърг.

Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември, за да преразгледа кандидатурата на Румъния за Шенген. Срещата ще се състои след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят, смята Чолаку.

В интервюто за Блумбърг Марчел Чолаку за пореден път подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава на границата с Украйна.

Румъния е тази, която пое по-голямата част от транзита на украинския износ. За Европа е необходимост Румъния и България да бъдат в Шенген, каза Марчел Чолаку, цитиран от БТА.

Той определи като "дълбока несправедливост" неуспеха на Румъния да се присъедини към Шенген и нарече ветото на Австрия “неоснователно”. Чолаку не изключи възможността румънското правителство да предприеме правни действия в Съда на ЕС.

В критика към Австрия румънският премиер коментира още, че Австрия не е страна членка на НАТО, но е защитена от система за противовъздушна отбрана на ниво ЕС, в която принос има Румъния като членка на НАТО.

„Много ми е трудно да приема, че Австрия се възползва от инициативата “Европейски небесен щит” (European Sky Shield), въпреки че е неутрална страна, докато Румъния отделя 2,5 процента от своя БВП за отбрана“, отбеляза Чолаку.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    До коментар №1
    Всъщност, локацията няма особено значение. "Чолаку съобщи, че ще поиска от испанското председателство на Съвета на Европейския съюз да организира извънредно заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през декември..." това е условието за Шенген. Докато не се премахнат корумпираните (покварените) държавни служители (ние го наричаме "реформиране") - няма да има Шенген. В бройката влизат най-вече съдии, прокурори, полицаи. Точно тук е и проблемът, ако политиците пипнат Борислав Сарафов (изпълняващ длъжността главен прокурор), то прокуратурата ще им отвърне с обвинение - било то към Кирчо или Борисов. Така че Шенген ще видим след като приемат Турция, Русия и Украйна в ЕС.
  • 14
    1
    БРАВО
    Браво на румънците, имат гащи и им стиска. А ние какво, едно нищо. Вместо да ходим и да се молим, както направи премиера и му се изсмяха в лицето, най-добре е и ние да поставяме условия. Стратегически нашето географско разположение е по-добро. Ако нашите политици не могат да го видят, нека погледнат какво бравят румънците
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари