Атанас Пеканов: Хората са уплашени от приемането на еврото

0
Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания
Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания Снимка: БГНЕС

Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания

"Централната банка в днешно време е една изключително важна институция, ключова за всяка една развита икономика тя в общи линии трябва да комуникира да сигнализира ясно на пазарните участници, на гражданите на бизнеса и на фирмите - как се развива икономиката, какви защитни механизми могат да бъдат използвани по време на кризи, особено в текущата ситуация, която виждате е доста сложна".

Това заяви пред БНТ икономистът и бивш служебен министър на икономиката Атанас Пеканов.

Неминуемо според бившият вицепремиер в служебното правителство на Стефан Янев, отражение ще има и спорът, който се води в управляващата коалиция.

"Тези спорове, които се получиха не бяха най-добрия вариант за избор на гуверньор, от друга страна единственото положително от това нещо е, че се събуди интереса в гражданите за това каква е ролята и функцията на централната банка", добави той.

Според Пеканов, който работи в академичните среди, не само самото влизане в еврозоната ще бъде важно, но също така и комуникацията с хората, които в момента са по-скоро уплашени от приемането на еврото, отколкото запознати с ползите от това.

"Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания, трябва да се обясни на гражданите как ще протече този процес изисква и доста логистически и организационни стъпки, както и различни механизми", обясни Пеканов.

Все повече наяве ще излизат и проблемите на икономическата среда, пред които ще бъде изправено не само управлението на страната, но и цялата финансова система. Не на последно място - следващият управител на БНБ ще бъде име и в "клуба на богатите", както наричат еврозоната.

"При добри обстоятелства в момента, в който ние влезем в еврозоната, бъдещият гуверньор ще бъде част от управителния съвет на Европейската централна банка. Това означава, че той ще участва на всеки шест седмици в рамките на управителния съвет където се взимат решенията за повишаване или понижаване на лихвените проценти както и по отношение на други политики, които ЕЦБ има", каза Атанас Пеканов.

Вече се правят първи постъпления за повишаване на лихвените проценти, това ще изисква да знаем какво е мнението на бъдещия гуверньор. Освен специалист обаче, както в конкурс - новият управител на БНБ трябва да е умен, интелигентен и притежаващ достатъчно комбинативност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Мунчо
    По-опасни са некадърниците от БНБ, виновни за всички катастрофи заедно с управлявалите след 1989г., отколкото въвеждането на еврото.
  • 7
    3
    Още някой
    Няма да се свършат идиотите в тази страна. При положение, че има валутен борд и курса е фиксиран приемането на еврото не променя нищо съществено. А премахването на валутния борд може да доведе до онази ситуация при която 1$=3000лв. Явно някои са ги забравили тези неща.
  • 6
    2
    ...
    Това момче се дрогира с нещо и тотално е откъснало от кея - друго обяснение не виждам да говори фантасмагории. Българите не ни е страх, просто не искаме да заменяме лева с кухо евро, точка !
  • 5
    1
    sjKhf
    Българският ЛЕВ е народна валута на БЪЛГАРИЯ = на независима БЪЛГАРИЯ! Ей такива като този на снимката са ПРЕДАТЕЛИ! БЪЛГАРИЯ не се нуждае от еврото, за да е зависима страна! НИКОГА БЪЛГАРИЯ не трябва да приема еврото, а да се дистанцира завинаги от еврото, да се дистанцира завинаги от сащ, ЕС, НАТО, СЗО, всякакви НПО-та!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари