Асен Василев смята, че некадърните работодатели дават ниски заплати

6
Финансовият министър не отстъпва за 710 лева минимална заплата и 3400 лева максимален осигурителен доход
Финансовият министър не отстъпва за 710 лева минимална заплата и 3400 лева максимален осигурителен доход Снимка: БГНЕС

Финансовият министър не отстъпва за 710 лева минимална заплата и 3400 лева максимален осигурителен доход

Финансовият министър Асен Василев е направил силно изказване в защита на коректното заплащане на труда на работещите в България по време на закрито за медиите заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, стана ясно в четвъртък. Точните му думи не са ясни, но смисълът на изказването му е бил, че ниската производителност на труда в България, с която се оправдават ниските заплати на работещите бедни, в много голяма степен се дължи на липсата на добра организация на труда, която е отговорност на работодателите, а не на работниците, предаде Mediapool.bg.

Двама представители на синдикатите – Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" и Любослав Костов от КНСБ, са чули министъра да казва, че "от пазара на труда трябва да се извадят некомпетентните работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците". Министърът бил дал пример, че не е нормално работници с приблизително еднакви умения да не могат да произведат продукт за 710 лв. работна заплата в България, а в Гърция да имат производителност, която им носи заплата от 1000 евро.

На въпрос на Mediapoool по време на брифинг за журналисти след заседанието Василев не потвърди, че това са точните му думи, но даде да се разбере, че смисълът им отговаря на позицията му. "Моето мнение по този въпрос е, че е отговорност на работодателите да създадат добра организация на труда, така че да няма работещи бедни", каза финансовият министър.

Неотдавна той разви тезата, че няма как България да стане богата държава с ниски заплати.

В крайна сметка Асен Василев обобщи, че въпреки недоволството на работодателските организации Бюджет 2022 ще бъде внесен с предложение за 710 лв. минимална заплата от 1 април и размер на максималния осигурителен доход от 3400 лв.

В резултат от обсъждането в тристранния съвет правителството ще предложи корекция в първоначалните си разчети по отношение на компенсациите при безработица.

От 1 април минималният дневен размер на обезщетението за безработица ще се увеличи от 12 лв. на 18 лв., а максималният дневен размер ще се повиши от 74.29 лв. на 85.71 лв., съобщи правителствената пресслужба.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    Дурмушев
    Щом не могат да плащат такива работодатели фирми вън от играта . Или се подиграват с човешкия труд такива да им се вземе всичко и долу в ниското.
  • 16
    2
    Stoian
    Освен че са некадърни ,те са и алчни!Прибират паричките за себе си!
  • 14
    1
    русенец
    Че то кадърни работодатели има ли? Назначиха ги преди 30 години, подариха им едни предприятия и за 30 години освен скандали с проститутките им и реване за помощ от държавата, нищо читаво не са направили. На дъното на Европа сме!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари