Археолози проучват крепост край Русе

8
Деян Драгоев разказва за Калето при село Широково
Деян Драгоев разказва за Калето при село Широково

Деян Драгоев разказва за Калето при село Широково

Археолози проучват стара крепост край Русе, съобщиха от Историческия музей в дунавския град.

Кале Широково се намира при сливането на реките Баниски и Черни лом до село Широково върху естествено защитен скален нос. Известно е за науката благодарение на теренните обходи на Карел Шкорпил от началото на XX в.

През 2020 г. с финансова субсидия от Министерство на културата са били проучени 110 кв. м от укрепената площ на крепостта. Разкрити са участък от крепостната стена и южната кула, изградени от добре обработени, големи по размер камъни. Върху част от блоковете има букви и монограми, оказващи местоположението на отделните камъни един спрямо друг, а може би - имената на каменоделците, които са ги произвели. Южната кула е с полукръгла форма и диаметър от 11 м. Изнесена е пред фронта на отбраната на 5 м.

Поразителна е дебелината на откритите стени – 3,50 м при кулата и 4 м на крепостната стена. Разкритите части от крепостната стена и регистрираната на терена втора, допълнителна стена, представляват пример без аналог за фортификация в района на Русенското Поломие. Сходството в конструктивния облик на стените дава основание те да се разглеждат като реализация на единен, имперски по своя характер, строителен замисъл, осъществен през втората половина на V в. В хода на археологическото проучване до външното лице на крепостната стена и кула се разкриха останки от помещение на сграда и ями, запълнени с остатъци от обработката на желязо.

Работилницата е функционирала в края на VI – началото на VII в. Регистрираният по археологически път живот в началото на VII в. превръща крепостта при с. Широково в един от едва трите засвидетелствани обекта в Русенското Поломие, преживели аваро-славянските нашествия от последната четвърт на VI в.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари