Какви тайни крие крепостта "Кале Широково"?

3
Приказни мъгли и неоткрити културни богатства привличат като магнит посетителите
Приказни мъгли и неоткрити културни богатства привличат като магнит посетителите Снимка: Facebook / Деян Драгоев

Приказни мъгли и неоткрити културни богатства привличат като магнит посетителите

Крепостта „Кале Широково“ се издига високо над долината на Баниски Лом и Черни Лом.

Първите данни за нея ни е дал ученият-пътешественик Карел Шкорпил, който в началото на ХХ век е проучвал старините в долината на Ломовете, предава БНТ. Той е оставил скица и описание на това укрепление, в които се различават структура и план на крепостта. Дълги години тя остава почти непозната, а през това време е обект само на набезите на иманярите.

Нови научни сведения за нея се появяват едва през 80-те години на ХХ век. Тогава археолози от музея в Русе започнали да изработват карта на паметниците в тогавашния Русенски окръг и посетили мястото. Направили теренен оглед, констатирали наличието на множество иманярски изкопи, и това е всичко, което се е знаело за широковското кале чак до сериозното теренно проучване, започнало през 2020 година.

Това се оказва голям научен пробив, който се случва с целева субсидия от министерството на културата и с помощта на Община Две Могили, която осигурява работници на терена. Така само за първите две години на бял свят излизат най-важните части от основната крепостна стена на късноантичната крепостКале Широково“.

Повече подробности разказва Деян Драгоев, археолог от Регионалния исторически музей в Русе и ръководител на теренните проучвания. Крепостта в началния си период възниква през V, това е времето на император Теодосий Втори. Античната крепост възниква като военно укрепление, което контролира пътната мрежа в долините на реките Баниски и Черни Лом. Мястото е един скален нос, на върха на който е построена крепостта, и има невероятен обзор на цялата долина на тези две реки. Стената достига в отделни участъци 4,8 метра, а дебелината на кулите е 3 метра и половина.

През Средновековието към крепостта е бил изграден още един укрепителен вал, с който площта ѝ вече надхвърля 17 декара.

След четири години упорита работа русенските археолози вярват, че са открили около 1 декар или едва една седемнайсета от тайните на Широковското кале. В същото време интересът към него е огромен и, макар и да не представлява все още музеен обект, тук често идват цели групи туристи или жители на околните села.

Вече е поставена и маркировка към крепостта в Широково за улеснение на посетителите. Има знаци с лентова маркировка с водещ цвят син.

В първите дни на новата 2024 г. е планирано, след одобрение на съдържанието и визията им от РИМ - Русе и с подкрепа от Сдружение „Развитие на социалния капитал“ - Две могили, да бъдат изработени и поставени 9 указателни стрелки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Да
    в България е пълно с исторически находища на траки, римляни, готи, прабългари, византийци, древни гърци, но властта упорито ни внушава лъжата, че сме славяни за каквито въобще няма никакви исторически паметници и документи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари