Археолози проучват крепост от пети век в Русенско

4
От Русенския музей информират, че са изказани предположения, че крепостта при Широково е средновековният български град Кръстовец
От Русенския музей информират, че са изказани предположения, че крепостта при Широково е средновековният български град Кръстовец Снимка: Dunavmost, архив

Археолози проучват Широковското кале край русенското село Широково, разкопките за тази година вече са приключили. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Русе за БТА

Крепостта е разположена на естествено защитен скален нос - при сливането на реките Баниски и Черни лом.

"Тя представлява един от най-значимите и представителни паметници на фортификацията по долината на река Русенски Лом", обясняват от музея.

Разкопките са осъществени под ръководството на Деян Драгоев от Русенския музей и на Добрина Харбалиева от музея в Средец, с помощта на целева субсидия от Министерството на културата в размер на близо 24 000 лева.

Проучена е южната кула на най-вътрешната от трите крепостни стени, преграждащи скалния нос в местността Кръстовица. Изяснена е хронологията в изграждането и функционирането на укрепителната система на късноантичния обект.

Крепостта възниква като военно укрепление през втората половина на пети век. Век по-късно тя се трансформира в цивилно селище.

Многото откривани находки - керамични лампи и съдове, предмети от кост и рог, прешлени за вретено и тежести за рибарски мрежи, спомагат да се разкрие всекидневния живот на населението. Благодарение на мощната укрепителна система - дебела четири метра крепостна стена и наличието на спомагателна стена (протейхизма), селището успява да преживее големите аваро-славянски нашествия от края на шести век, обясняват от музея.

През Средновековието укрепената територия е разширена.

От Русенския музей информират, че са изказани предположения, че крепостта при Широково е средновековният български град Кръстовец.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Младеж, девойка и мъж в купето на влак. Девойката е с много къса пола и дълбоко деколте, което те кара да... Девойката се опитва да привлече вниманието на младежа, питайки го какво чете. Той не обръща внимание дори на поканата ѝ да отидат до вагон-ресторанта. Накрая тя излязла сама от купето. Веднага щом затворила вратата мъжа казва на младежа:
- Ти в ред ли си? И ти се натиска! Аз така се възбудих, че бих изчукал и куче!
Младежа:
- Бау, бау...

Харесай Дунавмост във Фейсбук