Apple се отказва да прави електромобил

0
Технологичният гигант ще пренасочи ресурсите на "Титан" към проекти за изкуствен интелект
Технологичният гигант ще пренасочи ресурсите на "Титан" към проекти за изкуствен интелект Снимка: Apple

Технологичният гигант ще пренасочи ресурсите на "Титан" към проекти за изкуствен интелект

Американската технологична компания Apple Inc. прекратява един от най-амбициозните си проекти - за създаване на електрически автомобил, пише Инвестор.бг, като цитира Bloomberg.

Проектът, наречен Titan, стартира преди 10 години с цел за създаде напълно автономен електромобил с интериор, подобен на лимузина, но без волан и педали, с навигация с гласово управление. За Titan бе събрана "армия" от близо 2000 експерти, вкл. няколкостотин хардуерни инженери и дизайнери на автомобили. Досега в разработката са инвестирани много милиарди долари.

Решението за закриване на проекта е било оповестено пред служители от главния оперативен директор Джеф Уилямс и вицепрезидента Кевин Линч, отговарящ за проекта, са съобщили източници на Bloomberg. Прекратяването на работата ще става поетапно, като повечето експерти и учени ще бъдат пренасочени към други проекти, които стават все по-важни за Apple - в областта на изкуствения интелект.

Новината за спирането на работата по електромобила доведе до покачване на акциите на Applе. Тя зарадва и шефа на Tesla Inc. Илон Мъск пусна в социалната мрежа X съобщение с поздравителен емотикон.

Проектът се сблъска с проблеми почти от началото, като Apple няколко пъти смени ръководството и стратегията на екипа. От 2017 г. се правеха различни тестове, вкл. и на секретни компоненти, като за целта бе използвана огромна писта във Финикс, някога собственост на Chrysler.

Междувременно започна и охлаждане на пазара на електрически превозни средства. Ръстът на продажбите се забави през последните месеци заради високите цени и липсата на инфраструктура за зареждане. General Motors и Ford се насочват към производството на повече хибридни автомобили заради недостатъчното търсене на електромобили и затруднения в производството.

"Решението на Apple да пренасочи ресурсите си от проекта за електромобили към генеративния изкуствен интелект (ИИ) е добър стратегически ход, като се има предвид дългосрочният потенциал за приходи и рентабилност на ИИ", посочват анализатори от Bloomberg Intelligence.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари