Анализатори: Чехите не искат еврото, твърде емоционално са привързани към кроната

0
Дискусията за валутата бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел
Дискусията за валутата бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел

Дискусията за валутата бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел

Чехите просто са твърде емоционално привързани към кроната - никакво въвеждане на еврото в страната не се очертава.

Дискусията за еврото в Чехия бе предизвикана от новогодишната реч на президента Петър Павел, който до голяма степен изненадващо призова политиците в страната да предприемат конкретни стъпки за въвеждането му. Той посочи, че при присъединяването си към ЕС преди 20 години Прага е поела този ангажимент и е дошло времето да го изпълни, информира Дойче Веле.

Реакциите на останалите политици не закъсняха, като с малки изключения бяха все отрицателни, отбелязва германската обществено-правна медия MDR. Под въпрос обаче е колко от тях наистина отхвърлят еврото и каква част го правят по конюнктурни съображения, за да не поемат рискове.

Социологическите проучвания показват от години, че преобладаващото мнозинство от чехите отхвърля въвеждането на еврото. Изследване на Евробарометър потвърди този извод миналото лято. Според него 54 на сто от чехите са против приемането на единната европейска валута, само 44 процента одобряват идеята. При сравнение с други страни членки на ЕС, които също все още не са въвели единната европейска валута - Швеция, Румъния, Полша, Унгария - подкрепата за еврото никъде не е толкова ниска, колкото в Чешката република. Евробарометър посочва, че най-големите привърженици на единната европейска валута в тази група са унгарците със 72 процента, следвани от румънците със 71 на сто одобрение.

Проучване на чешкия институт за изследване на общественото мнение CVVM показва дори по-голямо отхвърляне на еврото - 73 процента от гражданите са против приемането му, а едва 22 на сто го подкрепят.

Подобно на почти всички проучвания по темата, и в това отношение се наблюдава ясна схема: колкото по-възрастни са анкетираните и колкото по-ниско е образователното им ниво, толкова по-голямо е противопоставянето им на еврото. Що се отнася до политическите симпатии, отхвърлянето на единната валута е най-високо сред поддръжниците на популисткото движение на бившия министър-председател Андрей Бабиш АНО, на радикалната дясна "Свобода и пряка демокрация", както и сред комунистите. MDR коментира, че за последните две политически сили подкрепата за еврото би била почти равносилна на предателство. Начело на борбата срещу единната валута в Чехия е бившият президент и премиер Вацлав Клаус.

Разделение за еврото има и в управляващата коалиция от пет партии на премиера Петър Фиала. Очевидните поддръжници на единната валута са Пиратската партия, либералната ТОП09 и партията СТАН. Християндемократите също принципно подкрепят въвеждането на еврото, но не смятат, че моментът за това е дошъл.

Най-силната политическа партия в кабинета - Гражданската демократическа партия - на министър-председателя Фиала, е категорично против. Неотдавна чешкият премиер обяви: "Няма да се занимаваме с еврото през този законодателен период". Той се позова и на коалиционното споразумение, в което темата не е включена.

Правителственият ръководител настоява, че за да бъде взето решение за дата на присъединяване, както и за влизане в Европейския валутен механизъм (ERM 2), известен още като "чакалнята за еврото", първо трябва да бъдат покрити критериите за еврото, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ). Тази задължителна тестова фаза за присъединяване към единната европейска валута продължава поне две години и така правителството би се освободило от политическата отговорност за еврото, тъй като следващите избори трябва да се проведат най-късно до края на 2025-а година.

Една от причините за ниското ниво на одобрение към еврото в Чешката република може да е, че гражданите на страната имат много емоционална връзка с кроната, продължава MDR. Валутата с това име се е използвала за разплащания още по времето на Австро-Унгарската империя. След основаването на Чехословакия през 1918-а година е въведена чехословашката крона, която с течение на времето се превръща в много стабилна валута. Дори и комунистите не са успели да разклатят кроната, въпреки че в епохата на плановата икономика тя е загубила значителна част от стойността си и не е била конвертируема.

На фона на всичко това въвеждане на еврото в Чехия в обозримо бъдеще изобщо не се очертава. Но все пак 2024-а година донесе доста важно нововъведение: от началото на годината местните фирми могат да водят счетоводството си и в евро, освен в долари или лири, ако тези валути са преобладаващи в дейността на съответната компания, т.е. ако тя се занимава предимно с износ. В тези валути биха могли да се плащат и данъците, т.е. някакъв минимален напредък по посока към еврото вече има.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    8
    БРАВО!
    Браво! Чехите са твърдо против еврото! ... https://www.informiran.net/браво-чехите-са-твърдо-против-еврото/
  • 2
    7
    Чехите
    Чехите имат държава,закон и ред Българите НЕ.БЪЛГАРИТЕ СА СИ СОБСТВЕНИ ПРЕДАТЕЛИ.
  • 2
    6
    Чехите
    Чехите имат Татра,Шкода,Бърно,ЧЗ,и какво ли не.Имат себеуважение и прибират парите на българите през енергоразпределително дружество.Имат индустрия.Ние имаме Бойко,Костов,Филип Димитров,Христо Иванов,Наско генерала,Киро,Асен и Деса Дуловска принцеса,Соломон Паси,Миглена Кунева,Надежда Михайлова и Америка за България.Чешки детски приказки още има,а български не.Сега са Харвардските приказки.След тях иде ламята.Как да искат еврото като вдички котировки от преди еврото са на таблото От драхмата,лирета,кипърска лира,ескудо,песо през немската и финландската марка че до гулдена.Вдеки един момент си бие камшика и бяга ако каже,а Соломоновите и Кировите притчи с разказвача Бойко?
  • 1
    5
    Умници
    Не искат еврото тези, дето още не са вденали, че сме вързани за евро от 1997 г., отначало беше марка. Сега само се казва "лев". Та ние българите европейци просто ще сменим един вид хартийки с други, все евро още догодина. Останалите евразийци - не ги виждам как ще го преживеят, от глад ще умрат, един хляб няма да могат да си купят.
  • 6
    4
    абе захитрял си
    ама не много! „ информира Дойче Веле.“ „Изследване на Евробарометър потвърди този извод миналото лято.“ „ пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" „чешкия институт за изследване на общественото мнение CVVM “ не видях някъде ТАСС :) :) :)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари