Александър Николов: Ще бъдем зависими поне още 5 години от руско ядрено гориво

0
Преди дни от МС съобщиха, че се отменя решение, с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"
Преди дни от МС съобщиха, че се отменя решение, с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" Видео: NOVA

Преди дни от МС съобщиха, че се отменя решение, с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Отмяната на решението на МС за диверсификацията на ядрено гориво означава потенциално поне още 5 години зависимост от руско ядрено гориво. Това заяви бившият енергиен министър Александър Николов в предаването "На фокус" по NOVA.

Преди дни от МС съобщиха, че се отменя решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй".

Според Николов в момента се цели да се спре процес, който е текъл 3 години.

Много ми е интересно да разбера как това решение ще бъде комуникирано на ниво ЕК. Много искам да видя човека, който ще каже на ЕК, че е взето подобно решение”, каза Николов.

Има една единствена компания, която може да направи целия технически инструмент, необходим на АЕЦ „Козлодуй”, и централата да не зависи от руско ядрено гориво. На някой не му харесва това. Целта е да се сложи една опаковка на руското гориво – „Фраматом”, и да се каже, че това било диверсификация”, каза Николов.

По думите му когато кабинетът на Кирил Петков е започнал работа през декември, България е била 90% зависима от руски газ. „Това беше станало с един анекс, разписан от второто служебно правителство на Стефан Янев. Там се намаляват количествата азерски газ на 1/3 от договорените. Подписано е от тогавашния изпълнителен директор на „Булгаргаз”. Но тогава той беше пуснал достатъчно документи на по-високо ниво, с уведомление, че това ще се направи. И нищо. Отне 7 месеца, безкрайно много срещи с азерските акционери, за да се върнат пълните количества”, каза Николов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    5
    Ал
    Този "експерт" Сашко дали си кара колата с гориво и масло, което не е препоръчано от производителя???
  • 2
    4
    До 3
    Да не си му баща,тя тази тъпотия трябва да дойде от някъде,гена е твой...
  • -2
    3
    daskal
    Този Александър Николов е мното тъп! Тъпак никол0ф, сега си зависим от сащнически танкерен газ, малоумен американецо! Грантовете текат от джобовете ти, много мощно се издаваш, че си американски агент! Правиш диверсия в България! Как може да си толкова прост, александре простото никол0ф, малоумнико, настояваш да си 100 % ($) зависим от агресора сащ, а ядреното горино от уестинг хаус де ще го денеш, м, "специалисте"?! Агресорът сащ не взема отпадъчното гориво, но си папкаш грантовете и ръсиш бисери, но много се издаде, че си шпионин!
  • 2
    2
    Аман от платени експерти
    Просто на гоУЕмия експерт това му е било задачата, от 90% зависимост от Русия (много мръсна дума), да имаме 0%. ОК! И после какво? Този гоУЕм експерт ще си кара зимата къде, в Доменикана? Със сигурност! А за нас гоУЕм чеп.
  • 1
    1
    абе николов
    какво ще правиш сетне с отработеното гориво?!? нито уестингхауз, нито фраматом го прибират обратно. ще си правим гробище на ядрени отпадъци ли?!?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари