Акад. Николай Денков: Започваме разговори с всички политически сили

0
Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт, заяви номинираният за премиер от ПП
Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт, заяви номинираният за премиер от ПП

Никога не съм бил кадър на ГЕРБ, винаги съм бил експерт, заяви номинираният за премиер от ПП

Акад. Николай Денков е кандидатът за министър-председател на „Продължаваме Промяната“, съобщи на брифинг в Народното събрание съпредседателят на партията Кирил Петков, предава БТА.

Настоящият народен представител от формацията и бивш министър на образованието и науката се очаква да приеме папката с втория мандат от държавния глава Румен Радев, за който от „Продължаваме Промяната“ вече изразиха готовност да се опитат да реализират заедно с „Демократична България“.

Приех тази номинация, която ще бъде представена на националните органи на съответните партии, с идеята, че трябва да потърсим съгласие за най-важните теми за българското общество, които да бъдат приоритет в дневния ред на Народното събрание. Това е единствената основа, върху която може да се изгради стабилно правителство и парламент, който работи за хората“, посочи Николай Денков за номинацията си.

Започваме разговори с всички политически сили. Идеята е заедно да видим какво може да ни обедини. Тези от силите, които са готови да подкрепят едно такова правителство, да поемат ангажимент, че ще работят за реализирането на политиките, които ние поставяме като приоритетни за хората“, допълни той.

Николай Денков обяви, че още утре ще адресира писмо-покана за разговори до всички парламентарно представени партии за среща.

Дискусиите трябва да бъдат провеждани с всички партньори, които искат да участват в това начинание. Задачата е изключително трудна. Отнасяме се към нея напълно отговорно и ще направим каквото зависи от нас“, коментира още той.

Председателят на групата на „Демократична България“ Христо Иванов потвърди днес, че формацията подкрепя приоритетите, изброени от „Продължаваме Промяната“, сред които бяха посочени намаляване на неравенството, подобряване на условията за бизнес, увеличаване на доверието в демокрацията в България, правовия ред и изборния процес, както и приемането ни в Шенген и еврозоната.

Акад. Николай Денков – биография

Николай Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1987 г. завършва Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, от 2007 г. е доктор на химическите науки, от 2008 г. е професор по физикохимия. От 2004 г. до 2008 г. е заместник-декан на Факултета по химия и фармация, след което до 2015 г. е ръководител на Катедра „Инженерна химия“. От 2017 г. е ръководител на лабораторията „Активни формулировки и материали“ към факултета. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция.

През 2018 г. Николай Денков става член-кореспондент на Българската академия на науките. През 2021 г. Събранието на академиците на БАН го избира за академик в областта на природоматематическите науки, направление „Химически науки“. От 2019 г. акад. Николай Денков е член на европейската научна академия „Academia Еurореа“.

От 12 август 2014 г. до 5 април 2016 г. Николай Денков е заместник-министър на образованието и науката, отговарящ за висшето образование и европейските структурни фондове. Той е служебен министър на образованието и науката от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 г. в правителството на Огнян Герджиков. От 12 май 2021 г. е служебен министър на образованието и науката в двете служебни правителства на Стефан Янев, а от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в правителството на Кирил Петков.

В класацията на Станфордския университет в САЩ за 2021 г., в която попадат 73 български учени, акад. Николай Денков е на 727-о място в „Химическа физика“. Класацията на Станфордския университет групира всички изследователи в 22 научни области и 176 подобласти.

Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения.

Акад. Николай Денков е публикувал над 175 научни статии и обзори. Неговите разработки са цитирани над 8500 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Има 12 патента, включително шест международни и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 50 международни проекта, финансирани от чуждестранни фирми. Работил е като водещ учен в изследователските институти на фирмите „Юниливър“ (САЩ) и „Rhone-Poluenc“ (Франция). Той е бил гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), гост-професор в Инженерното висше училище по индустриална физика и химия в Париж и в университета в Лил (Франция).

За своите научни постижения Николай Денков е удостоен с редица награди, сред които грамота от Японската агенция за изследвания и развитие (1995), Голямата награда "Питагор" на Министерството на образованието и науката за 2010 г., на Почетния знак със синя лента на СУ „Св. Климент Охридски“ (2013), на Голямата награда на СУ „Св. Кл. Охридски“ за високи научни постижения (2016), на годишната награда „Солвей“ за високи научни постижения на Европейското дружество по колоиди и повърхности (2019) и др.

На 25 октомври 2022 г. с указ на президента е удостоен с орден „Св.св. Кирил и Методий“ - огърлие, за заслуги в областта на образованието и науката.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    сащ са сатанисти
    Времето е подходящо за изгонване на всеки сащнически посланик и персонала им от България! Време е България да вземе суверенитета си от Козяк! Атлантиците водят със себе си Содом и Гомор, но носят и тотално опустошешение на всичко българско и родно! Атлантиците и партиите им имат и друга цел - тотална подмяна на християнството с лъгъбътъ извращенията на сащ! Атлантиците в България не са бългаи, а са антибългари! Българското общество трябва да покаже, че иска суверенитета в свои ръце, но преди това е нужна малка крачка - изгонване на всеки сащнически посланик, късане на дипломацията със сащ за неопределено време! Атлантиците (антибътлгари и русофоби) тласнаха България като плацдарм на военни действия, вместо да сме миротворци, тези атлантици разпространиха по света, че България дава оръжия с цел "прекратяване" на специалната военна операция! Българското общество единно трябва да ОТХВЪРЛИ ЕВРОТО ЗАВИНАГИ! Не ни трябва шенген, дори Андрей Райчев многократно обясни, че не ни трябва този шенген! Щом някой или някои се определят за "евроатлантици" или "атлантици" или ориентацията им е такава - това са чужденци в България! Те се определят с ориентация, която не е българска, но не се определят за българи!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари