"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще участват заедно на местните избори

0
В Русе формацията ще заложи на Рена Стефанова, вместо Иван Белчев
В Русе формацията ще заложи на Рена Стефанова, вместо Иван Белчев Снимка: Фейсбук

В Русе формацията ще заложи на Рена Стефанова, вместо Иван Белчев

След продължили месеци преговори "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще участват заедно в предстоящия местен вот на 29 октомври. Двете формации ще се регистрират в Централната избирателна комисия (ЦИК) като коалиция и почти навсякъде в страната ще участват с общи кандидати за кметове и общи листи за общински съветници, съобщи "Дневник", запознат от източници в двете формации.

Там, където няма разбирателство за единна кандидатура за кмет, претендентите за поста ще бъдат издигнати чрез инициативни комитети, са решили преговарящите екипи на двете формации.

В началото на преговорния процес в неофициални разговори "Продължаваме промяната" настояваше за разделно участие в местния вот заради убеждението, че нейните кандидати са с по-големи шансове за успех, за разлика от "Демократична България", чиито представители пък одобряваха идеята за съвместно явяване и на местно ниво. Впоследствие от партията на Кирил Петков и Асен Василев смениха позицията си и се съгласиха на коалиция с "Демократична България" заради опасността от разделение на електората, от което ще губят и двете формации.

Малко след това "Демократична България" се оказа разколебана, тъй като нейните кандидати за кметове не получиха достатъчно подкрепа от "Продължаваме промяната", която настоява на своите номинации. В крайна сметка обаче мнозинството в трите партии, които са част от обединението "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", е подкрепило идеята за коалиция, за да може избирателите да не се бъркат и да гласуват с един номер и в името на това да има обединение на електората.

Това обаче "върви със своята цена", тъй като нито един от силните кандидати на обединението няма да бъде претендент за кметския пост, коментират източници от "Демократична България". Те прогнозират, че "изтикването на жизнеспособни кандидати" рискува да доведе до непредвидени резултати, сред които дестабилизация на управленската (не)коалиция с ГЕРБ.

Кой къде ще се бори?

Най-заплетена ситуацията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" остава в Бургас. Въпреки че в партията на Кирил Петков и Асен Василев издигнатия за кмет Константин Бачийски не се ползва с подкрепата на членовете ѝ, "Продължаваме промяната" продължава да държи на тази кандидатура като неофициалната информация е, че "лично Кирил Петков много държи на него". Според източници в коалицията лидерите на формацията се надяват той да дърпа гласове от "Възраждане", тъй като настоящият депутат е известен с проруските си позиции - той не подкрепя санкции срещу Русия, нито военна помощ за Украйна.

В "Демократична България" обаче не били съгласни да бъдат асоциирани с подобна личност и затова настоявали на своя кандидат Димитър Найденов, който също е депутат в 49-тото Народно събрание. За да се намери изход от ситуацията, двете формации решили: Бачийски и Найденов ще бъдат издигнати от инициативни комитети, а коалицията ще участва само с листа за общински съветници.

Подобна е ситуацията и във Видин, макар че източници на медията прогнозират, че едва ли ще се стигне до такъв сценарий в дунавския град. Там спорът кой е да бъде кандидат за кмет е между настоящия депутат Любен Иванов и бившия такъв Иво Атанасов.

Иванов бе областен управител на област Видин в периода януари - август 2022 г., т.е. по времето на кабинета "Петков", а преди това шест години е бил общински съветник в града. Атанасов пък е един от петте депутати, който напусна "Има такъв народ", след като лидерът ѝ Слави Трифонов обяви, че оттегля министрите си от четворната коалиция и по-късно се присъедини към листите на "Продължаваме промяната". Източници в коалицията посочват пред "Дневник", че повечето членове на двете формации не одобрявали кандидатурата на Атанасов заради близостта му с ГЕРБ, но казват, че самият той много настоявал да бъде издигнат за поста.

В Пловдив обаче изглежда, че изборният възел се е развързал. Там кандидат за кмет ще бъде бившият депутат от "Демократична България" Ивайло Старибратов. По неофициална информация от "Продължаваме промяната" отхвърлили кандидатурата на Манол Пейков, защото не били убедени в неговата популярност в Пловдив, въпреки че на последните избори с преференции размести листата, а беше сложен едва седми в нея. За да докажат, че не се прави в преценката, от "Демократична България" са поставили Пейков на последно място в листата за общински съветници, за да може поне да прелива гласове, информират източници в коалицията. Водач на листата с общински съветници ще бъде Веселина Александрова, която и сега е член на общинския съвет и е част от Изпълнителния съвет на "Да, България".

И в Русе кандидатурата за кмет на "Демократична България" е била отхвърлена със "спорни аргументи", казват източници от коалицията. Вместо настоящия депутат Иван Белчев, формацията ще издигне кандидатурата на Рена Стефанова, която беше народен представител в 47-мото Народно събрание. През 2022 г. тя бе осъдена условно с три години изпитателен срок заради пътен инцидент, при който пострада пешеходец. Причината да бъде подкрепена именно тя е близостта ѝ с бившия министър на транспорта и създател на спедиторската фирма "Еконт" Николай Събев, който е и един от най-големите дарители на "Продължаваме промяната". За разлика от Пейков, който ще бъде в листата за общински съветници в Пловдив, Белчев няма да фигурира никъде.

Във Варна кандидатът на "Продължаваме промяната" също е надделял над този на "Демократична България". Това означава, че вместо бившия общински съветник Стела Николова, която на последните избори пренареди листата с преференциален вот и е част от сегашното 49-о Народно събрание, коалицията ще издигне бившият областен управител на Варна Благомир Коцев. Според източници в коалицията социологически проучвания показали, че той не се полза с голяма популярност, но въпреки това "Продължаваме промяната" държали на него.

Кадри на "Продължаваме промяната" ще са кандидати за кметове и в Ловеч, Пазарджик и Велико Търново. Там за поста ще се борят настоящите депутати Искрен Арабаджиев, Петър Куленски и Йордан Терзийски. В Благоевград кандидат за кмет ще е юристът Методи Байкушев, а в Стара Загора - общинският съветник и член на ДСБ Димитър Чорбаджийски.

За Плевен окончателно решение все още няма, но по всяка вероятност коалицията ще подкрепи настоящия кмет на града Георг Спартански, който участва в инициативния комитет за издигането на президента Румен Радев за втори мандат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 49
    8
    Иначе, казано ...
    Тези залагат на куца кобила в състезанието - няма да отиде на финала.
  • -5
    7
    daskal
    Рена Стефанова е добър избор за Русе. А Иван Белчев да го разкарат нанякъде.
  • 1
    6
    Alèx
    Там имаше един предста вител и на САКСА от Монте Карло?
  • 2
    5
    Alèx
    Власите отБатин с напластените обувки пак се натискат!
  • 4
    4
    фена на Путин
    Педераста, Хаяско Пукала и Кривоустия предател. Тц, тц, тц .... Бог да пази България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари