Airbus представя концепция за летящи таксита

0
Летящото такси ще има няколко перки и ще е изцяло електрическо
Летящото такси ще има няколко перки и ще е изцяло електрическо Снимка: Airbus Group

Airbus представи амбициозна концепция за създаване на мрежа от летящи таксита.

Според компанията тя може да започне тестовете им още следващата година, пише Дневник.

Проектът се казва Vahana, като предвижда създаването на безпилотни летателни апарати, които да превозват пътниците. Дроновете ще се казват zenHop CityAirbus, като ще тръгват от т.нар. zenHub. Това ще са площадки, подобни на тези за хеликоптери, които ще могат да се разполагат на различни места из градовете.

Тъй като един CityAirbus ще може да превозва по няколко души едновременно, цената на услугата ще е колкото тази на обикновено такси, предвижда Airbus. Ще има и отделна услуга за багаж, която се казва zenLuggage. Тя предвижда друг дрон да превозва багажа на клиентите. Ще има и система за сигурност, която се казва zenCyber и ще пази от хакерски атаки.

Летящото такси ще има няколко перки и ще е изцяло електрическо. Airbus работи по проекта вече две години чрез звеното си за хеликоптери. Според компанията тя може да е готова скоро с него, като не трябва да се налагат сериозни промени в съществуващите регулации. Тя запазва повечето детайли в тайна, но казва, че повечето технологии вече са налични.

Airbus допълва, че вече е провела и проучване на пазара. То е показало, че идеята има потенциал. Първоначално предвижда да предложи услугата с пилоти, като постепенно да премине към изцяло автономни летателни апарати, когато технологиите и регулациите го позволят.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари