Агресивен вирус върлува по морето

1
Болните вдигат 40 градуса температура и се обриват / снимката е илюстративна
Болните вдигат 40 градуса температура и се обриват / снимката е илюстративна

Летен вирус върлува сред туристите по морето, а масово след почивка пловдивчани се оказват пред лекарските кабинети.

Вирусът е изключително агресивен. Започва с рязко покачване на температурата - между 39 и 40 градуса. Тя се поддържа между 24 и 48 часа и много трудно се сваля – независимо от приеманите медикаменти. Температурата е съпроводена с главоболие и силна отпадналост. Със спадането й започват и другите оплаквания – болки в гърлото и обриви по крайниците.

В повечето случай се развива херпангина, а обривът по дланите и стъпалата е много наситен. Въпреки че пъпките не сърбят, те създават изключителен дискомфорт, а дори и болка. При някои заболели дори има невъзможност от стъпване заради болката от обрива по краката. Възможно е да се образуват и мехури. Гърлото пък е много болезнено, с невъзможност за преглъщане на друго, освен течности. Обичайно симптомите отшумяват след 3-4 дни, но обривът е по-продължителен, като при някои оплакванията продължават до седмица.

Летните вируси се предават чрез допир и са свързани най-вече с хигиената”, обяснява пред Traffic News д-р Александър Калайджиев, общопрактикуващ лекар.

Неговите препоръките са да се избягват съмнителни места за хранене, видимо с лоша хигиена. Да бъдем особено стриктни към посудата и при възможност, да използваме чинии, чаши и прибори за еднократна употреба. А ръцете да се измиват обилно с вода и сапун. „Много често хората си забърсват ръцете само с мокра кърпичка и мислят, че е достатъчно, но за вирусите със сигурност не е”, посочи д-р Калайджиев.

Според него е въпрос на имунитет как ще се развие заболяването при всеки човек. „Дори да се приемат някакви лекарства за повишаване на имунитета, те могат да направят по-малка вероятността от усложнения, но не и да предпазят от заболяването”, допълни той.

Затова е изключително важно да се спазва добра хигиена и да се избягва контакт с болни.

Източник: Traffic News
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари