АЕЖ - България събира данни за полицейско насилие над журналисти

0
От Асоциацията споделиха за случаи на насилие, задържане и принуда на репортери и оператори
От Асоциацията споделиха за случаи на насилие, задържане и принуда на репортери и оператори Снимка: БГНЕС

От Асоциацията споделиха за случаи на насилие, задържане и принуда на репортери и оператори

"АЕЖ - България следи събитията около протеста на футболни фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, който се проведе на 16 ноември и доведе до агресия и погроми в столицата. В резултат от напрежението десетки граждани и служители на органите на реда бяха ранени, а 38 протестиращи – задържани. За съжаление, станахме свидетели и на прояви на полицейско насилие и действия, граничещи с произвол, спрямо граждани и журналисти, отразяващи събитията, включително и срещу наши членове."

Това съобщиха от Асоциацията на европейските журналисти.

Асоциацията събра данни за няколко инцидента, свързани с журналисти, и призовава и други колеги, станали обекти или свидетели на насилие, да се свържат с тях. Екипът им ще провери и систематизира информацията, която ще бъде представена на отговорните институции и международните ни партньори.

Ето какво са научили до момента:

  • Репортерът на онлайн изданието Gospodari.com Дани Йорданов е умишлено удрян с палки 2-3 пъти от полицията в района на ул. “Генерал Гурко”, докато предава на живо, въпреки че казва, че е от медиите (не носи табела “PRESS”), а операторът Марио Господинов е до него; операторът също е ударен с палка.

    Сцената се вижда след 59:27 от живото предаване на “Господари на ефира”. Дани Йорданов, който държи микрофон с логото на предаването, а до него е операторът, многократно и с висок глас казва “Медиа, медиа!”, но е ударен в корема от поне двама полицаи. Един от тях се чува да крещи “Кво правиш тука?”.

  • Полицията е опитала да принуди фотожурналиста на „Дневник“ Георги Кожухаров да изтрие снимките си (той отказва, а след намесата на други журналисти полицията се оттегля). Инцидентът става в района на църквата “Св. Седмочисленици”. Кожухаров, екипиран с каска с надпис “PRESS”, е заснел как полицаи извличат момче и удрят главата му в кофа за боклук. След като забелязват, че снима, при Кожухаров отива полицай, който не се легитимира и му се разпорежда да изтрие снимките веднага. Кожухаров извиква намиращия се наблизо екип на телевизия NOVA и казва, че го карат да си трие снимките и тогава полицаят се оттегля. Той обясни, че полицаите целенасочено са пречели на фотожурналистите да работят, като са ги гонили със заплахи “Изчезвай, да не си изядеш боя!” и умишлено удряне през камерата.
  • Репортерът на спортното шоу на Дарик радио Николай Ганчев е бил задържан за кратко от полицията заедно с протестиращи и случайни минувачи в района на Спортната палата. Ганчев става свидетел на това как полицията нахлува на територията на частен обект – “Бар 75” – и започва да предава на живо. Той е бил избутан от полицай, който му вика “Върви, бе, върви!”, въпреки че колегата заявява, че е журналист и се опитва да се легитимира с прес карта. Оказва се притиснат в малка уличка, успоредна на ул. “Генерал Гурко”, където служителите на реда задържат протестиращите (сред които има и случайни минувачи), принуждавайки ги да легнат на земята. След около 15 минути Ганев е освободен, след като полицията забелязва баджа му – акредитация за двубоя между България и Унгария. Ганчев не спира да излъчва на живо с включена камера. С него през цялото време е бил и Юлиян Сутев, репортер в Новините на Дарик радио, който, при изтласкването на протестиращите е ударен няколко пъти с палка. Сутев уточни, че просто е придружавал Ганев и се е легитимирал като журналист едва когато полицията започва да освобождава задържаните. Той е потърсил медицинска помощ за травмите си и предстои да си извади документ от Съдебна медицина. Можете да видите живото предаване на Дарик радио тук.
  • Фотожурналист от международна новинарска агенция, пожелал анонимност (името му се пази в АЕЖ), е бил напръскан със спрей в лицето от полицай. Инцидентът е станал при разпръскването на “Бар 75”, при ул. “Иван Вазов”. След като полицай е потърсил сметка от фотографа защо не бил снимал сцени за насилие над служителите на МВР, друг униформен служител се е приближил към фотожурналиста и на разстояние от 50 см го е напръскал в лицето. Има медицинска документация, продължава да се лекува.

От пресцентъра на МВР заявиха за АЕЖ, че със заповед на директора в СДВР започва вътрешна проверка, в рамките на която ще бъдат разгледани всички материали, свързани с полицейските действия при протестите. Призоваваме ръководството на МВР да преразгледа това решение, защото практиката СДВР да проверява себе си за полицейско насилие, включително и срещу журналисти, не е показала ефективност.

За съжаление, това не са единствените примери на полицейско насилие, упражнено върху журналисти, работещи на терен по време на размирици, които документираме. Припомняме, че колегата ни Димитър Кенаров бе брутално бит и задържан незаконно от служители на реда, докато отразяваше масовите антиправителствени протести в нощта на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г. Незаконният му арест бе признат след съдебна сага, продължила близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 г. на Софийския районен съд. Докато се стигне до съдебно решение, обаче, МВР многократно отказваше да оповести резултатите от вътрешните си проверки по случая, а прокуратурата – да образува разследване.

Ето защо, призоваваме за независимо разследване на случаите от вечерта на 16 ноември, чрез което да се избегне порочната практика органите на МВР да проверяват и съответно прикриват собствените си служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари