85% от българите няма да могат да си плащат тока

0
С недомлъвки се споменава за поскъпване от 25 процента
С недомлъвки се споменава за поскъпване от 25 процента

Пълен хаос, протести и скандали може би ще бележат началото на следващата година. Причината - либерализацията на цените на тока и липсата на стратегия и контрол на цените от страна на правителството.

Че токът ще поскъпне-това не оспорва никой от властта. Според министъра на енергетиката, такава тенденция имало при всички икономики от бившия соцлагер, но с течение на времето пазарът се регулирал и токът дори поевтинявал спрямо ставките в началото на реформата, пише Аvantage.bg

С недомлъвки се споменава за поскъпване от 25 процента. Споменава се обаче, че при либерализацията на енергийния пазар по-напредналите държави са гласували предварително стратегии за компенсация и защита на най-бедните граждани, определени за благозвучие, като „енергийно бедни“.

И смешно, и тъжно!

Като се има предвид, че в България такива са 85 на сто от гражданите на страната.

Т.е. енергийната реформа за тях ще бъде бедствие.

От кабинета „Борисов-2“ обясняват, че вече се обмисляли стратегии за облекчение, но кога ще се избистрят, пък и кой ще плаща цената им не е ясно.

Впрочем, засега ясно е само едно-че сегашните три дружества - енергодоставчици, ще си гарантират печалбите, вдигайки таксите за ползване на съораженията си-стълбове, кабели, трафопостове. И, че ще се отърват от народното недоволство, прехвърляйки вината на правителството.

В момента почти няма политик, включително и от управляващата коалиция, който да твърди, че проблеми, и поскъпване на тока ще ни се разминат.

Лидерът на НФСБ-Валери Симеонов дори е категоричен, че след януари страната ни ще бъде залята от протести.И си измива ръцете с обяснението, че вината за заложената бомба била в АБВ и ДПС, които се сближили…

Въпреки, че най-елементарната справка при гласуванията на последните поправки в законопроектите да сочи, че всички те са подкрепени от собствената му партия, а не от опонентите му. Това важи не само за енергетиката, но и за договорът за ремонта на МИГ-овете ни в Полша, за огромните масрафи за полицията и армията, за небалансирания бюджет, за липсата на държавни приоритети и т.н.

Ако срещу 10-те милиона лева, дадени допълнително за култура, които стигат едва на 30% от искания минимум, някой от управляващите мисли да си покаже без срам лицето-добре. Едва ли някой ще се изненада. У нас с десетилетия учителят, ученият от БАН, библиотекарят, танцьорът, музикантът и прочее „прослойка“ с висше образование са оценени на половин-полуграмотен милиционер.

Както казва баба ми-без кино може, ама с тока свикнахме.

Токът си е като храната. Като в оня виц за Иванчо, който отговорил в клас, че произведеното в АЕЦ-а,ВЕЦ-овете, ТЕЦ-овете и онези с перките,се яде, щото слушал вечер как баща му казва на майка му - „Гаси го и го лапай…“.

Това, последното е на майтап, но голотията издивее през февруари-март. След новите сметки.

И тогава наистина наистина някой ще го яде…

Източник: Аvantage.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпи, сега вече сме женени и можеш да пиеш по-малко бира!
- Започваш да звучиш като бившата ми жена!
- Ооо, не знаех, че си бил женен!
- Не съм бил!!!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари