600 лева данък за умряло куче

0
Въпреки, че стопаните съобщават за смъртта на немската овчарка Вихра, от общината не я свалят от регистрите
Въпреки, че стопаните съобщават за смъртта на немската овчарка Вихра, от общината не я свалят от регистрите Снимка: lapichki.com

Над 600 лв. данък иска общината от стопани на куче, което е починало преди 13 г.

Причината е, че въпреки че семейството е съобщило за смъртта, в общината не са свалили кучето от регистрите си, съобщава "Телеграф". Такива случаи са възможни, тъй като стопаните са длъжни да отписват умрелите си животни. В същото време обаче с такса за домашен любимец се "наказват" само гражданите, които доброволно са регистрирали кучето си.

Немската овчарка Вихра била регистрирана в общината и стопаните й плащали по 24 лева данък за нея всяка година. Това е сумата, която по наредба всички собственици на кучета в столицата трябва да плащат на общината на всеки 365 дни за това, че ги имат. След смъртта на Вихра стопаните й я отписали. Оказало се обаче, че години наред системата е отчитала, че за починалото животно трябва да се плащат пари. Едва миналата седмица при проверка в системата на районната община се оказало, че на семейството продължава да се трупа налог.

Някои граждани забравят да съобщят, че кучето им е починало и така таксата продължава да се трупа, обяснява зам.кметът на София по финансите Дончо Барбалов. В такива случаи обаче ситуацията се изяснява и несъществуващите задължения се премахват.

Източник: Телеграф
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари