4 храни, които отнемат енергията ни

1
Ето някои от здравословните храни, които „изсмукват“ енергията ни
Ето някои от здравословните храни, които „изсмукват“ енергията ни

Чувството на изтощение и умора често е проблем за мнозина и може да се дължи не само на безкрайния списък със задачи или на недостига на сън, но и на храната.

Не говорим за онези нездравословни храни, за които е добре известно, че имат подобен ефект, като поничките например. Става дума за здравословни такива, които могат да доведат до проблеми с храносмилането, да повишат нивата на кръвната захар и буквално да ни събудят през нощта.

Ето някои от здравословните храни, които „изсмукват“ енергията ни…

1. Овесени ядки

В действителност овесените ядки са чудесна енергийна храна, но добавянето на кленов сироп или някакви допълнителни овкусители означава и допълнително количество захар. Това води до бърз скок в нивата на кръвната захар и енергиен спад малко по-късно.
В количеството от една четвърт чаша кленов сироп се съдържа около 50 г захар.

2. Ядки

Проблемът при тях е, че лесно можем да преядем, което да доведе до поява на умора. Ядките са с богато съдържание на полезни мазнини, което е добре за организма, но прекомерните количества затруднява храносмилането. Възможно е също така да стимулира синтеза на хормоните, които предизвикват сънливост.

3. Червено вино

Консумацията на вино преди лягане нарушава цикъла на съня, което и може да е причина за умора през следващия ден. Въпреки че от една – две чаши може да ни се приспи, времето за сън често е по-кратко от обикновено.

Освен това, алкохолът дехидратира организма, което е още една причина за чувство на изтощение и липса на концентрация.

4. Кафе

В случай на проблеми със съня, е препоръчително да пием кафе по-късно сутринта – след като нивата на хормона на стреса – кортизол, се стабилизират. Когато се събудим сутрин, те обикновено са по-високи.

Важно е консумацията на ободряващата напитка да се избягва и след 15:00 часа, тъй като има риск да се отрази на качеството на съня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари