Кафявата захар не е по-полезна от бялата

1
Кафявата захар, суровата и бялата съдържат еднакви прости захари
Кафявата захар, суровата и бялата съдържат еднакви прости захари

Кафявата захар, суровата и бялата съдържат еднакви прости захари

Захарта е често срещан хранителен компонент, който се среща в много храни и напитки. Тя се получава от естествени източници като захарната тръстика и захарното цвекло. Захарта се състои от прости захари, които се усвояват бързо от организма и осигуряват енергия.

Въпреки че има някои здравословни ползи от захарта, прекомерният прием може да доведе до редица здравословни проблеми, включително диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.

Бяла захар - захарни кристали, извлечени и рафинирани от естествените захари, които се срещат в захарната тръстика и са 99,9% чиста захароза без минерали

Сурова захар - съдържа 99% захароза и въпреки че в нея може да има някои минерали, ефектите им върху здравето са почти незначителни

Кафява захар - съдържа 95% захароза и 5% меласа, може да имат някои минерали, но нямат ясно хранително предимство пред бялата захар

Основни моменти:

  • Суровата и кафявата захар не са по-здравословни от бялата захар. Те съдържат същите прости захари като бялата захар.
  • Заместителите на захарта могат да бъдат нискокалорични или без калории. Захарните алкохоли като сорбитол и ксилитол имат по-малко калории от захарта, докато некалоричните подсладители като аспартам и захарин нямат калории.
  • Важно е да се четат етикетите на храните, за да се открие добавената захар. Добавената захар се среща в много форми и термини, включително изпарен сок от тръстика, фруктозен подсладител, концентрати от плодови сокове, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, мед, течна фруктоза, малцов сироп, кленов сироп и меласа.
  • Прекомерният прием на захар увеличава риска от здравословни проблеми като диабет, затлъстяване и сърдечни заболявания.
  • Намаляването на приема на захар може да се постигне чрез промяна на навиците и избора на храни и напитки с по-малко захар.

Заключение:

Захарта е важен хранителен компонент, но е важно да се консумира умерено. Чрез промяна на навиците и избора на храни и напитки с по-малко захар, можете да намалите риска от здравословни проблеми, свързани с прекомерния прием на захар.

Допълнителни съвети за намаляване на приема на захар:

  • Пийте кафе и чай без захар.
  • Изберете вода или вода с плодове пред сладки напитки.
  • Идентифицирайте храните, които имате проблеми с контрола, и ги избягвайте.
  • Изберете пълнозърнести храни, когато е възможно.
  • Изберете напитки без захар или по-малко сладки вместо сладки безалкохолни напитки.
  • Ако имате десерт, изберете пресни плодове вместо сладолед.

Тези съвети могат да ви помогнат да намалите приема на захар и да подобрите цялостното си здраве.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Русенец
    Но пък е двойно по-скъпа!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари