3000 лева глоба и година без книжка за дрифт на булевард "Липник'

4
Били са застрашени намиращите се в района участници в движението, реши Районен съд - Русе
Били са застрашени намиращите се в района участници в движението, реши Районен съд - Русе Снимка: Dunavmost

Били са застрашени намиращите се в района участници в движението, реши Районен съд - Русе

Решението на Районен съд – Русе, с което е потвърдено наказателно постановление срещу Ц. П. за налагане на глоба от 3000 лв. и лишаване от правоуправление за една година, е оставено в сила от по-горната инстанция и вече е окончателно.

Производството е започнало със съставянето на акт срещу жалбоподателя за това, че на 14.06.2021г. около 16:25 часа на кръстовището на бул. „Липник“ с ул. „Иван Ведър“ на зелен сигнал на светофара, при ясно време и суха пътна настилка, управлявал „Фолксваген Пасат“, като използвал пътищата отворени за обществено ползване не по тяхното предназначение, а умишлено подал газ на автомобила и дърпал ръчната спирачка, което е довело до поднасяне на автомобила под ъгъл от 45 градуса по ул. „Иван Ведър“ и умишлено е нарушил устойчивостта на задните колела на автомобила, изразяващо се в отклонение рязко надясно. Ц. П. нямал възражение срещу акта и впоследствие му било издадено наказателно постановление, което той оспорил пред съда с мотив, че не бил извършил нарушение.

С решението си Районен съд – Русе е потвърдил наказателното постановление, приемайки за безспорно установено, че не се касае само и единствено за загуба на сцеплението на задните колела при завой, а за целенасочени действия с двигателя и боравене с механизмите на управление на лекия автомобил – ръчна спирачка и волан. Според съда, Ц. П. пряко е целял настъпването на общественоопасните последици от извършеното от него деяние, а именно да използва път отворен за обществено ползване за извършване на фигури с управлявания от него лек автомобил. Нарушението е било извършено на оживено кръстовище в град Русе и със същото са били застрашени намиращите се в района участници в движението. Отделно от това, Ц. П. е управлявал автомобила след употреба на алкохол.

Касационната инстанция е счела, че Районен съд – Русе е изпълнил задължението си за изясняване на обективната истина и е обсъдил подробно всички доказателства. „Описаното движение на автомобила т.н.“на врати“, под ъгъл 45 градуса при извършената маневра завой при потегляне на кръстовище от спряло положение и при изяснената пътна обстановка – ясно време, суха пътна настилка, не е в резултат на поднасяне на автомобила, а е резултат на умишлено боравене с уредите за управление и спирачната система.“ С тези мотиви Административният съд е приел първоинстанционното решение за правилно и законосъобразно и го е оставил в сила, поради което то вече е окончателно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    2
    до 1
    Пука му! Ще продължи да си шофира както намери за добре. Ела с една камера пред КАТ да видиш колко нарушения ще регистрираш примерно за половин час, включително и с ченгета. И... нищо!
  • 3
    1
    Гост
    Браво на съдиите
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари