1600 души се борят да станат президент на Иран

0
137 от кандидатите са жени
137 от кандидатите са жени

В събота приключи регистрацията на кандидатите за президентските избори в Иран, насрочени за 19 май, предаде ТАСС, цитирано от БТА.
 
Според данните, публикувани от министерството на вътрешните работи, в края на регистрационната кампания, продължила пет дни, удостоверения за кандидати са получили 1636 души - 1499 мъже и 137 жени.
 
Едни от последните регистрирали се са кметът на столицата Техеран Мохамад Багер Галибаф и първият вицепрезидент на Иран Есхак Джахангири. Вчера в предизборната надпревара се включиха двама безспорни фаворити - действащият президент Хасан Рохани и кандидатът на алианса на консервативни партии "Народен фронт на революционните сили" Ебрахим Раиси. Очаква се битката за президентския пост да бъде именно между тях, отбелязва ТАСС.
 
В близките дни Съветът на пазителите, в който влизат представители на висшето шиитско духовенство и ислямски юристи, ще разгледа всичките кандидатури. Практиката от минали президентски кампании сочи, че голямото мнозинство кандидатури ще бъдат отхвърлени. За участие в предизборната кампания ще бъдат допуснати само най-достойните политици.
 
За победа на вота е необходимо кандидатът да събере 50% плюс един глас. Ако никой от утвърдените от Съвета на пазителите не премине този праг, то тогава ще бъде организиран втори тур. За него ще се класират само двамата претенденти, които са получили най-голяма подкрепа на първия тур.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари