Французите избират президент

1
Фаворити във вота са Еманюел Макрон и Марин Льо Пен
Фаворити във вота са Еманюел Макрон и Марин Льо Пен Снимка: ThinkStock/Getty Images

Франция гласува на първи тур на президентски избори.

Фаворити във вота са борещият се за втори мандат президент Еманюел Макрон и лидерът на партия „Национален сбор” Марин Льо Пен, предава БТА

Освен ако някой друг от 12-те кандидати не поднесе изненада, се очаква вторият тур да бъде повторение на дуела от 2017 г. между тях двамата.

Тази година предизборна кампания за президентските избори почти нямаше, тъй като кризата с войната в Украйна и коронавируса фокусираха вниманието и на французите, и на Макрон. Той се включи в кампанията 2-3 седмици преди вота. Според много анализатори това може да доведе изненади във вота, както и до ниска избирателна активност.

Преднината му пред Льо Пен се топи и вече не е толкова невероятна победа на крайнодясната кандидатка, което би бил абсолютен прецедент в Петата република, пише Франс прес.

Традиционно умерените партии от левицата и десницата във Франция образуват единен фронт срещу крайнодесни кандидати, имащи шанс да спечелят избори за висши държавнически постове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    плюс-минус
    Дано французите най- после изберат един достоен човек като де Гол, който дори за известно време беше изкарал Франция извън НАТО. А ако е жена, дама, това би смекчило доста от проблемите. Жената в едно семейство задава добрия тон, мира, разбирателството, грижата и финансиите. А държавата е едно голямо семейство.
  • 9
    1
    русенец
    Макаронът си заминава, майтапът ще е ако се случи още на първия тур.:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари