140-та годишнина от Освобождението на Търговище

0

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров беше официален гост на мащабна възстановка по посветена на 140-та годишнина от Освобождението на Търговище.

Г-н Григоров отправи призив да не забравяме думите, водели в боевете освободителите ни „Мир и благоденствие по цялата българска земя!”. Той добави още, че благодарение на инициативи като днешната българската памет остава жива и се предава на идните поколения.

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб „Възраждане” и в него взеха участие над 150 души от клубовете във  Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна и Русе. Бойното поле на „Картини от Освобождението на Ески Джумая”, както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета.

Сред официалните гости бяха още евродепутат Асим Адемов, народни представители, областни управители, кметове, както и домакина, под чийто патронаж се провеждат честванията кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Програмата за утре 29.01.2018 г. предвижда още тържествен ритуал по издигане на знамената, отдаване на почит пред паметник на ген. Енрот, както и поднасяне на венци и цветя на „Морената” в кв. „Варош”. По обяд ще бъде отслужена панахида в храма „Св. Успение на Пресвета Богородица”, като тържествата ще завършат с празнична заря. Сред очакваните официални лица в утрешия ден са председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева и вицеконсулът на Руската федерация в Русе г-н Иван Пивоварчук.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари