Историческа възстановка за Освобождението на Русе

3
Посрещането на руските войски на генерал Тотлебен, които на 20 февруари 1878 влизат в града и слагат край на Османското владичество
Посрещането на руските войски на генерал Тотлебен, които на 20 февруари 1878 влизат в града и слагат край на Османското владичество Видео: Кис 13

Днес Русе отбелязва 142 години от Освобождението си от Османско владичество.

Сред официалните лица на тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата бяха президентът на Република България Румен Радев и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Честванията на Освобождението на Русе започнаха с възстановка на събитията отпреди 142 години пред храм "Света Троица" по посрещането на руските войски на генерал Тотлебен, които на 20 февруари 1878 влизат в града и слагат край на Османското владичество.

След това пред паметника на Свободата се състоя тържествена церемония по полагане на венци и цветя в памет на всички загинали за Освобождението на Русе. Слово за празника произнесе кметът на общината Пенчо Милков.

На 20 февруари Русе стана свободен с влизането в града на генерал Тотлебен, но русенци имат огромен принос и за Освобождението на България, подчерта в речта си държавният глава Румен Радев.

На този ден преди 142 години русенци отхвърлиха оковите на петвековното Османско владичество, каза в словото си по случай празника генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов.

Днешният празник ни дава възможност отново да си спомним славния подвиг на руските войници и българските опълченци, които без да жалят живота си, се биха рамо до рамо и паднаха заедно в битка за Свободата на България. 

По случай Освободжението на Русе беше отслужен благодарствен молебен от митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия.

В края на церемонията, присъстващите поднесоха венци и цветя в знак на признателност и почит към саможертвата на всички загинали за Свободата на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари