14 дни "отпуск" за родители на хора с увреждания

0
Специалист ще поеме безплатно грижите, за да могат те да си починат
Специалист ще поеме безплатно грижите, за да могат те да си починат

Родители, полагащи продължителни грижи за свои болни деца или деца с увреждания, роднините на хора, които не могат да се грижат сами за себе си, както и приемни родители да имат право до 14 дни годишно специалист да поеме безплатно грижите, за да могат те да си починат.

Нова агенция да поеме контрола и качеството на предоставяните социални услуги, като да следи и за ефекта от всяка програма.

Това са част от основните акценти и промени, които ще бъдат въведени със законопроекта за социалните услуги. Основните му концепции бяха представени днес на пресконференция в социалното министерство от министър Бисер Петков, представители на общините и на неправителствения сектор, пише Дневник.

Друга част от реформата предвижда повече регулации, изисквания, стандарти, но и по-добро заплащане на работещите в сферата на социалните услуги. Национална карта на социалните услуги, която да гарантира, че навсякъде в страната ще има сравинтелно еднакви, достатъчни поне базисни услуги, тяхното качество, както и че няма да се плаща за дейности, от които няма реална нужда. Предлага се сериозна децентрализация на социалните услуги. Общините да могат и съвместно да предоставят различни видове подкрепа. Както и да се договорят с частния сектор той да изгради и поддържа някои социални дейности, които са непосилни за общината.

Работата по текстовете, продължила близо година в дискусии между институции и неправителствения сектор, се очаква да приключи в близките дни. След това готовият законопроект трябва да мине последно одобрение в голама работна група към социалното министерство и отново да бъде подложен за публично обсъждане. Разчетите на ведомството са около 2020 г. новите регламенти да влязат в сила.

Възможност за "отпуск"

Законопроектът предвижда две нови услуги – хората, полагащи непрекъснати грижи за свои деца и родниин, които не могат да се грижат сами за себе си, все пак да имат възможност и право да се пчинат. Ще бъде дадена възможност да получат безплатно до 14 дни годишно човек, който да гледа човека, за когото те се грижат. А при необходимост и до 30 дни общо. Това ще е опция както за родители, гледащи деца, така и за тези, полагащи грижи за вече пълнолетни членове на семейството си, които обаче не могат да се справят самостоятелно. "Отпускът" ще може да се взима и от приемни родители.

За момента обаче не е изчистена точно процедурата кой, къде и как кандидатства и кой прави преценката и одобрява отпускането на тази подкрепа. Няма и разчети колко ще са нуждаещите се от подобна услуга, тъй като тя ще е за много широк крйг от хора, а не само за родителите на деца с увреждания, за които има някаква приблизителна статистика.

Нова агенция за качеството и контрол

В момента предоставяните услуги за деца и родители се контролират от агенцията за закрила на детето, а тези за възрастни – от инстпектората на агенцията за социално подпомагане. Освен това предоставящи подкрепа за деца и семейства подлежат на лицензионен режим, а останалите само се регистрират. В бъдеще нова агенция ще следи и контролира всички услуги, тяхното качество, ефект, ще подпомага изработването на програми за развитието на каеството. И ще лицензира всички доставчици – както за деца, така и за възрастни.

"Все още дискутираме един основен и важен въпрос – как точно ще се измерва ефекта, качеството на услугата", коментира на пресконференцията д-р Събина Събева, изпълнителен директор на фондация "Международна социална служба – България". Това можело да става веднага лед приключването на дадена услуга, но можело да се отиде и по-далеч като се следи например в по-дългосрочен план как, дали и доколко въпросната подкрепа е променила живота на хората, получили услугата.

Надя Шабани от Българския център за нестопанско право също подкрепи създаването на новото звено и мерките за повишаване на качеството, като отбеляза, че трябва да се има предвид колко бързо и резултатно социалните услуги отговарят и се справят с нуждите. Целта на агенцията ще е да следи не просто да се разкриват нови услуги, а да има такива, които отговарят на нуждите и са достатъчно ефективни, допълни тя.

Национална карта на услугите

Държавата вече ще финансира услуги, само ако те са включени в националната карта, така ще се дават пари за дейности, почиващи на обективни нужди, отбеляза социалният министър Бисер Петков. С нея ще се планира на национално ниво подкрепата, ще се следи в дадени региони да няма недостиг, чакащи.

Идеята е да се гарантира сравнително еднакво качество и достъпност във всички райони от страната поне до минимален пакет услуги. Картата ще се изработи на базата на анализ на потребностите, като в това активно ще се включат всички общини.

С картата държавата също така ще гарантира, че поне на областно ниво ще предоставя услуги, които са неатрактивни, тежки, трудно и общините рядко искат или могат да ги предоставят. Пример беше даден с услуги за хора с различни зависимости.

Децентрализация и публично-частно партньорство

Досега общините можеха да предоставят на неправителствения или частния сектор за управление различни социални услуги. Преди това обаче те трябва да изградят капацитета за тези услуги – домове, центрове и др. С новия закон се предвижда вече частната инициатива да може да започне още от самото начало, а общината да подкрепя това под формата на публично-частно партньорство. Така ще се даде повече възможности за разкриване на нови услуги, които досега особено малките общини не са можели да си позволят.

Друга идея в тази посока е общините да могат да се обединяват за предоставянето на различни видове подкрепа. А ако една община има капацитет да поеме и хората от съседното, тя ще получава и допълнително финансиране.

Общините ще имат ключова роля при определяне и анализ на потребностите, а от общинските съвети ще зависят годишните планове за социални услуги. Досега това става по сравнително тромава процедура, която минава през изпълнителния директор на агенцията за социално подпомагане. След реформата плановете само ще минаавт през предварително одобрение в агенцията.

Освен това доставчиците на социалната услуга ще могат да правят индивидуална оценка на потребностите на хората, а за първи път ще се предостави и възможност при тежките и трудни услуги доставчиците сами да управляват случаите. За специализираните услуги ще има и допълнителни стандарти за камество и финансиране, което ще направи конкретното подпомагане доста по-гъвкаво и съобразено с потребностите.

Повече достъп

Досега хората трябваше да имат направление или заповед от дирекцията за социално подпомагане за ползване на конкретна социална услуга. Сега се предвижда процедурата значително да се облекчи, водеща роля да е на общините. А всеки, не само хората с увреждания, да могат да получат конселтация, информация и да бъдат насочени към нужната им социална услуга. Хората ще могат сами да избират към кой доставчик на услугата да се насочат, а това няма да зависи от заповед на администрацията.

Някои общодостъпни социални услуги ще бъдат и безплатни не само за децата и хората без доходи, но за всички. За момента обаче от социалното министерство не могат да уточнят какви точно ще бъдат тези безплатни услуги. А социалният министър Бисер Петков само каза, че те ще са услуги по информиране и консултиране.

За стилмулиране на работещите в сектора

Планира се в закона да бъдат записани правила, критерии и норми, минимално образование и квалификация, супервизия, обучение и контрол за работещите в сектора на социалните услуги. Трябва да обсъдим обаче такива критерии, да ги направим така, че да не ги завишим прекалено и в един момент да се окаже, че няма как да намерим кой изобщо да работи, коментира Събина Събева. Допълни, че ръководената от нея фондация има над 150 социални работника, а всяка седмица напуска поне по един човек. Като често се местят на не по-добре платена, но по-спокойна работа. Трябва ясен регламент, изисквания, обучения и контрол, но и баланс – адекватно заплащане спрямо натоварването и покдкрепа, отбеляза Събева.

Авторите на промените изразиха надежда, че след реформата, средата ще се промени значително и работата в сектора ще е освен добре платена, по-малко стресова и по-престижна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари